Haber / Murat ERVİN

Dokuz Eylül Gazetesi'ne ziyarette bulunan AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir'de kentsel dönüşüme hız verilmesi gerektiğini söyledi. İzmir'de, doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kurmak için 2 bin metrekarelik kapalı bir yapı aradıklarını belirten Nasır, arayışların Bayraklı ve Bornova'da yoğunlaştığını kaydetti. Kentsel dönüşümle ilgili gerek belediyelerin gerekse vatandaşların her türlü sorunu için Daire Başkanlığı'nın harekete geçeceğini anlatan Nasır, bürokrasinin olmadığı ve doğrudan bakana bağlı bir yapı olacağı için işlerin oldukça hızlı gerçekleşeceğini aktardı.

'ÜÇTE İKİ YETECEK'

Vatandaşın ada bazlı planlarını kendisinin hazırlatması ve kendi dönüşümünü kendi yapmak istemesine karşın belediyenin buna izin vermemesi halinde Daire Başkanlığı'nın devreye girebileceğini açıklayan Nasır, “6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'nın verdiği yetkiyle bu alandaki hak sahiplerinin üçte ikisinin çoğunluğuyla bize gelmeleri halinde, belediyenin onayına gerek kalmadan re'sen bu dönüşüme müsaade edeceğiz. Yeri bulur bulmaz da Daire Başkanlığı'nı hemen kuruyoruz. Kurulur kurulmaz daire başkanı da atanacak” dedi. Amaçlarının kentsel dönüşümü hızlandırmak olduğuğunu söyleyen Nasır, “Vatandaş büroksasiyle uğraşmasın. Çünkü deprem gerçeğini kimse göz ardı edemez. Bizim de yarın öbür gün yeni acılar yaşamamamız için hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Şu an kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gittğinizde orada Tabiat Varlıkları'ndan, Kentsel Dönüşüm'e 50 tane birim var. Vatandaş oradan oraya koşturmasındansa her işini tek noktadan halletsin istedik. İşleri daha da hızlandıracağız yani” diye konuştu.

DASK'TAN TAZMİNAT

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), İzmir’de 30 Ekim 2020'de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından 30 bin hasar dosyasına 401 milyon lira ödeme yaptı. DASK Koordinatörü Erdal Turgut, depremlerden sonra tazminat ödemelerini alanların, sigorta yaptırmayan vatandaşlara sigortalı olmak için örnek teşkil ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Sigortalılarımızın soru ve taleplerine en hızlı şekilde dönüş yapabilme hedefiyle DASK İletişim Merkezi kurduk. Eksper görevlendirmelerimizi de hızla yaparak depremden sonra kısa bir süre içinde ilk hasar ödemelerini gerçekleştirdik. İzmir ve çevre illerden aldığımız toplam 30 bin hasar dosyasına 401 milyon lira hasar ödemesi yaptık. Bu tutar, kurum tarihinde tek bir depremde yapılan en yüksek hasar ödemesi olarak kayıtlara geçmiştir. DASK'ın kuruluşundan bu yana sigortalılara yaptığı toplam hasar ödemesi ise toplam 1.1 milyar liraya ulaştı.”

'Deprem konutları örnek olsun'

30 Ekim depreminin yıl dönümüne sayılı günler kala, deprem konutlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Ömer Albayrak, yapılan konutların 2019 deprem yönetmeliğine uygun olacağını ve güvenli olmayan binalar için de örnek olmasını istediklerini söyledi. Albayrak, “Yapılan konutlar, 2019 deprem yönetmeliğine uygun, can ve mal güvenliği açısından vatandaşlarımızın güven içerisinde oturabileceği konutlar olacak. Bu projelerin, güvenli olmayan binalar için de örnek olmasını istiyoruz” dedi. Albayrak, depremzede vatandaşların mağdur olmamaları için konutlara yerleşene kadar kira yardımları da yaptıklarını kaydederek, “Bu kira yardımları da konutlar teslim edilene kadar devam edecek. Bu projelerin, güvenli olmayan binalar için de örnek olmasını istiyoruz. Sayın Bakanımız da çalışmalarını bu yönde yapıyor. Bize bu yönde talimatlar veriyor. İnşallah diğer belediyelere, burada yapılan çalışmalar rol model olur. İzmir’de çöküntü alanları çok fazla. Bunların bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Belediyelerin sorumluluk alarak bizim burada yaptığımız gibi binaların dönüşümünü sağlaması gerekiyor” diye konuştu.