Nisan ayında düşen kırkikindi yağmurlarıyla bilinen İzmir'de son 38 yılın en kurak Nisan ayı yaşandı. Ege Bölgesi'nde yağış miktarı ortalamalara göre yüzde 84 azaldı.

ENGİNTürkiye'nin batı kesimlerine son birkaç gün içinde metrekareye 50 kilogramın üzerinde yağış düşse de İzmir ve Ege Bölgesi'nde son 38 yılın en kurak Nisan ayı yaşandı.

Meteroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Nisan ayı boyunca yağışlar Türkiye genelinde normallerin ve geçen yıl yağışlarının çok altında gerçekleşti. Nisan ayında alınan yağış miktarı 1981 yılından bu yana son 38 yılın en düşük ikinci yağışı olarak kayıtlara geçti. Nisan ayında Adana’nın batı kesimleri, Osmaniye, Hatay civarları, Şanlıurfa’nın güney kesimleri ve Şırnak civarları haricindeki tüm bölgeler normalin altında yağış aldı, normallere göre en fazla azalma yüzde 84 ile Ege Bölgesi’nde gerçekleşti.

yagmur

ORTALAMA 8.9 KİLOGRAM


Verilere göre Nisan ayında metrekareye ortalama 19.9 kilogram yağış düştü. Uzun yıllar kayıtlarına göre Nisan ayında beklenen yağış metrekareye 30.1 kilogram, geçen yılın Nisan ayı yağış ortalaması ise 60 kilogramdı. Yağışlar ülke genelinde normallere göre yüzde 66.3, geçen yıl Nisan ayı yağışlarına göre yüzde 66.8 azaldı.
Ege Bölgesi de Nisan ayında yağışın en düştü bölge olarak kayıtlara geçti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre bölgede metrekareye ortalama 8.9 kilogram yağış düştü. Ege'de ortalama 55.5 kilogram yağış kaydedileceği öngörülerken, 2017 yılı Nisan ayında düşen yağış ise metrekareye 50.8 kilogramdı. Ege'de yağışlar uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 84, geçen yıla göre yüzde 83 azaldı.