Haber/Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU
Brezilya'ya ait Nae Sao Paulo gemisinin Aliağa'ya getirilip sökülecek olması, İzmir'deki çevrecileri ayağa kaldırmış, çevreye duyarlı vatandaşlar ve kentin kanaat önderleri geminin durdurulması için pek çok girişimde bulunmuştu. İzmirli avukat Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Hilal Erbüken de, tepkilerini hukuka taşıdı. Üç avukat ve iki vatandaş, Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 44. maddesi gereğince, Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf Brezilya Devleti’nin Sözleşme’deki hakları ihlal eden işlem ve eylemleri nedeniyle, Amerika İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açtı. 

'SÖKÜM MERKEZİ OLMASIN'
İzmirli avukatlar yaptıkları basın açıklamasında, İzmir halkının bu gemiyi istemediklerini dile getirdi. Av. Senih Özay, “Türkiye, Ege, İzmir, Aliağa asbestli gemiyi istemiyor; Türkiye’nin çöplerin, atıkların, hurdaların, zehirli gemilerin sökümünün yapıldığı söküm merkezlerinin ülkesi olmasını istemiyor. İktidar; çöp, plastik atık, hurda, asbest, zehir seviciliğini, Türkiye’yi ucuz ve denetimsiz işgücü kaynağı olarak vahşi kapitalizmin isteklerine sunmayı bırakmalıdır. O bırakmıyorsa, işte hukuk böyle günler için vardır” diye konuştu. 

İLK BAŞVURU 
Özay, şöyle devam etti: “Üç avukat, vatandaş Uğur Doğan ve Eda Nur Başpınar olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine dayalı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ikizi olan Amerika Kıtası SAN Jose Paktı’na dayalı Kosta Rika Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi’ne Brezilya’yı şikayet etme kararı aldık. Dilekçemizi yazdık ve hukuk hamlelerini yaptık” dedi. Av. Murat Fatih Ülkü de, “İzmir, Aliağa halkı asbestli gemiyi istemiyor. Hukuk bu gerçeği görmek zorundadır. Bu haykırışı, sanırız Türkiye'den yapılan ilk başvuruda Amerika İnsan Hakları Mahkemesi de duymalıdır” ifadelerini kullandı. Öte yandan Özay, İzmir Barosu'nun ve İzmir Tabip Odası'nın da bugün bir dava hazırlığı içerisinde olduğunu dile getirdi.