Haber /  Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisince (AKPM), yerel ve bölgesel idarelerini ödüllendirmek amacıyla 1955'ten bu yana verilen "Avrupa Ödülü"ne bu yıl İzmir layık görüldü. Symrna Antik Kent’te düzenlenen ödül törenine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldı. Törende ilk konuşmayı yapan CHP Genel Sekreteri ve AKPM üyesi Selin Sayek Böke, ödülün İzmir için büyük gurur olduğunu ifade ederek “Çok heyecan duyduğum bir kürsüdeyim. 73 yıl boyunca konseyin etkin bir üyesi olan Türkiye için Avrupa'nın bu değerleri vazgeçilmezdir. Avrupa bir değer bütünüdür. O bütün içinde kadın-erkek eşitliği, adalet ve hukukun üstünlüğü, doğa ile barışık yaşamak, güçlü sosyal devleti yanı başında hissettirecek bir kamu anlayışı vardır.Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bu değeri geleceğe taşıyan kentlere ödül veriyor. İzmir bu değerleri taşıdığı ve Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına ışık tuttuğu için bugün bu ödülü alıyor” ifadelerini kullandı.

‘DEMOKRASİ PERSPEKTİF KAZANMALI’

Mutluluklarını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları söyledi: “Avrupa Birliği’nin savunduğu değerler, yani özgürlük, eşitlik, hukukun üstünlüğü, insan onuru ve hakları demokrasinin tartışılmaz yapıtaşlarıdır. Fakat dünya öyle bir noktaya geldi ki, demokrasi yeni bir perspektif kazanmak zorunda.Bu da ancak içine doğayı alan bir ufuk geliştirmekle mümkün. Pandemi, iklim krizi, savaşlar ve yaşadığımız felaketler gösterdi ki, demokrasinin var olması için vatandaşlara oy vermekten çok daha fazla sorumluluk düşüyor. Aktif yurttaşlık, özellikle yerelde, demokrasinin temel öznesi. Çünkü herkesin ve her şeyin birbirine bu kadar yakın olduğu yerelde, bireyin sadece kendinden mesul olması yetmiyor. Bireylerin birbirlerinden ve doğadan sorumlu oldukları bir anlayışa ihtiyaç var. Biz İzmir’de aktif yurttaşlığı çoğaltmak için sosyal demokrasiyi ekolojik demokrasi ve ekonomik demokrasiyle buluşturuyoruz.”

‘İZMİRLİLER ADINA ALIYORUM’

Soyer, şöyle devam etti:“Biz İzmir’de bölünmeden ve kutuplaşmadan ortak bir geleceği inşa etmekte kararlıyız. Bu akşam şehrimize verilen bu ödülün İzmirlilerin bu kararlılığının bir nişanı olduğunu çok iyi biliyorum. Bu akşam burada misafirimiz olduğunuz için çok teşekkür ederim. Avrupa Ödülü Komitesi’nin aldığı bu karar, sadece şahsımı ve belediyemizi değil tüm İzmirlileri gururlandırmıştır. Ödülü, yüreği çokluk içinde birlik için atan 4.5 milyon İzmirli adına alıyorum.”