İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen 6.9’luk deprem sonrası, depremden etkilenen bir grup depremzede, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’ni (İZDEDA) kurmuştu. Kurulduğu andan itibaren İZDEDA, depremzedelerin sesi olmuş, yerel yönetim temsilcilerine sorunlarını daha iyi anlatabilmek için köprü rolü üstlenmişti. İZDEDA, depremzedelerin yıkılan evlerinin yeniden inşası için emsal artış konusunu gündeme getirmiş ve gerek AKP gerekse CHP İzmir temsilcileriyle masaya oturmuş, konuya dair çeşitli basın açıklamalarında bulunmuştu. 26 Kasım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir’e gelip, 8 depremzedeye anahtar teslim etmesi ve bu teslimin sembolik olduğunun ortaya çıkması sonrası evlerinin bitmediğini gören yaklaşık farklı 500 depremzede de, İZDEDA’dan bağımsız ‘Proje Alanları Mağdurları’ adı altında bir platform kurarak, proje alannında bulunan evlerini teslim alabilmek için ayrı bir mücadele içerisine girmişlerdi.

‘OYUNCAK ETTİNİZ’

İzmirli depremzedeler bu kez de, twitter üzerinden‘#İzmireKulakVerin’ hashtag’ı oluşturdu. Depremzedeler, açtıkları hashtag ile yaptıkları paylaşımlarla seslerini duyurmak için mücadele başlattı. Twitter’da trend topic olabilmek için ard arda paylaşımlarda bulunan depremzedeler, “İzmirli depremzedeler faizsiz 2 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli 400 bin TL kredi bekliyor”, “Çok şey istemiyoruz, evlerimizi yeniden yaptırabilmek için sadece faizsiz 2 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli 500 bin TL kredi desteği istiyoruz”, “Sesimizi duyurmak için daha ne kadar çığlık atmalıyız. Yetkilileri depremzedelerin yanında olmaya davet ediyoruz”, “Tunç Soyer başkanımız ekiplerimiz var, inşaatlara başlayabiliriz demiştiniz. İzmirlileri depremzedeleri yalnız bırakmayın bize yardımcı olun evlerimize kavuşalım” ve “Avrupa bizi kıskandığı için yollarda kalan vatandaşa tazminat ödüyor. Bizler depremzede olarak 15 aydır geri ödeyeceğiniz krediyi bile alamıyoruz. Bizleri oyuncak ettiniz. Yeter artık. Söz verenler neredeler” ifadelerini kullandı.

ÇAĞRIDA BULUNDULAR

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’nden Aylin Karaca, “Depremzedelerin seslerinin duyurulması için bir hashtag oluşturuldu. Aslında uzun zamandır böyle bir hashtag oluşturulmuştu ancak aktif değildi. Depremzedeler de bu hashtag’ı aktif hale getirmeye karar verdi ve ard arda paylaşımda bulunmaya başladı. Umarım sesimiz duyulur ve biran önce sorunlarımız çözülür” diye konuştu. Depremzedeler yaptıkları paylaşımlara; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı ve Bakan Murat Kurum’u, Adalet Bakanlığı’nı, AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır’ı, AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ı ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etiketleyerek, çağrıda bulundu. Gökçe ADAR