Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) Olağanüstü Genel Kurulu, Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in idaresinde toplandı. 2022 Şubat ayı olağanüstü toplantısı başlamadan önce İZSU Strateji Geliştirme Daire Başkanı Özgür Akkavak sunum yaptı. İZSU’nun Olağanüstü toplanma nedeninin; su ve atıksu maliyetlerindeki öngörülemez artış olduğunu dile getiren Akkavak, bu şekilde bir maliyet artışının beklenmediğini dile getirdi. Akkavak, elektrik, motorin, demir, çimento, klor gibi temel maliyet kalemlerinin yüzde 100’ün üzerinde artığına dikkat çekti. İşletme giderlerinde de 1 milyon 400 bin lira civarında bir artış olduğunu belirten Akkavak, piyasadaki belirsizlik nedeniyle öngörülemez bir yola girdiklerini dile getirerek, İZSU’daki diğer maliyet artışlarını kalem kalem açıkladı.
Meclis kararına göre, bazı abone grupları hariç su ve atıksu tarifelerine 1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında zam yapıldı. Mart ayından sonra her ay su tarifeleri Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre şekillenecek. ÜFE’deki artış su tarifelerine yansıyacak. 

TÜKETİM BEDELİ 3 KAT ARTTI

Su ve atıksu bedellerine yapılan yüzde 30 zam oranına AKP Grubu ret oyu verdi. AKP Grubu adına alınan kararı eleştiren Büyükşehir Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, sözü edilen maliyet artışın dışında bir matematiksel hesaptan bahsedildiğini dile getirdi. 2019 yılında 3 büyükşehir arasında İzmirlilerin en ucuz suyu kullandığına dikkat çeken Mısırlı, bugün yapılan zamla faturalara 3 katı su bedeli yansıyacağını dile getirdi. Mısırlı, AKP grubu olarak bu artışları tasvip etmediklerini vurguladı. CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek de ülke genelindeki zamlar nedeniyle İZSU’nun yaptığı zammın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

ZAMANINDA BİTSEYDİ BORÇLANMAYACAKTIK

Öte yandan olağanüstü toplantıda İZSU’nun 2022-2023- 2024 mali yılları bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında 2022 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere yabancı finans kuruluşlarından; “Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi Genel Revizyonu Yapılması İşi Projesi ve Çiğli Atıksu Arıtma 4’üncü Faz 2 İkmal İnşaatı İşi Projesi”nde toplam 26.738.484,73 EURO (veya eşdeğeri TL) veya 30.425.443,00 USD (veya eşdeğeri TL) nakdi kredinin kullanılması için 2560 Sayılı Kanunun 9’uncu maddesinin ‘g’ bendi gereği Genel Kurulca Yönetim Kuruluna yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Borçlanmaya ilişkin konuşan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, yatırımı desteklediklerini belirterek, “Çiğli Arıtma Tesisindeki çalışmasının biran önce hayata geçirilmesini istediğimizden onay verdik. 100 -150 milyon liraya halledilecek bir proje, zamanında hayata geçmediği için maliyetinden daha fazla bedele mal oluyor” dedi. 

DOĞRULARI SAKLAYAMAZSINIZ

Su tarifesine yapılan zamları da eleştiren Hızal, “İster yerelde ister genelde iktidar yöneticilerinin belli sorumlulukları vardır. Tüm olumsuzluklara ve zorluklara rağmen yönetici dediğimiz kişiler, bütün bu sorumluluklar karşısında şikayet etmeden sorunu çözmek için uğraşmalılar” diye konuştu. Soyer’in geçtiğimiz günlerde İZSU’nun elektrik faturasını sosyal medyadan paylaşmasını hatırlatan Hızal, geçtiğimiz yıl gibi bu yıl da enerji alım ihalesine çıkılsaydı bugün çok daha uygun fiyata elektrik tüketmiş olacaklarını ve cama asılan o bedelle karşılaşmamış olacaklarını söyledi. Hızal’ın bu açıklamalarına Soyer, enerji alımı için ihaleye çıktıklarını ancak hiçbir firmanın teklif vermediğini vurgulayarak, “Burada da şunu sormak lazım bu elektrik neden özelleştirildi. Biz neden ucuza elektrik peşinde koşuyoruz. Bu kamu hizmetiydi ve kamu üretiyordu. Biz ayda bu kadar kazanıyorsak o şirketler ne kazanıyor diye düşünmeden edemiyor insan” sözlerini kaydetti.

BU BİR ZAFER DEĞİL

Suya yapılan zam nedeniyle mutlu olmadıklarının altını çizen Soyer, “Bu bir zafer değil. Hiç birimiz bundan mutlu değiliz. Biz İzmir’de vatandaşlarımız suyu mümkün olduğunca daha düşük bedellere tüketmesini isteriz. O nedenle gelir düzeyi düşük vatandaşlarımızı koruyacak düzenlemeler yapmak istedik. İzmirlilere çok daha düşük bedellerle su üreteceğimiz günleri de hep beraber kurarız” şeklinde konuştu.