İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan karara göre İzmir’de kişiye özel toplu taşıma kartı uygulaması için Büyükşehir Belediyesi’nce bir an önce çalışmalara başlanması için karar alındı.

Korona virüs ile mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından alınan “toplu taşımaya HES kodu ile binilecektir” kararının ardından İzmir’de harekete geçildi. İzmir Valiliği yayınladığı genelgede kent genelindeki toplu taşıma kullanımında HES kodu ile uyumlu olacak biçimde kişiye özel kart çıkarılması için talimat verdi. Genelgede “toplu taşıma faaliyetleri için ulaşım kartlarını henüz kişiselleştirmemiş olan başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel yönetim birimleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarca hali hazırda olan elektronik seyahat ulaşım kartlarının kişiselleştirilmesi için bir an önce çalışma başlatılması” kararlaştırıldı.

Ayrıca genelgede COVID-19 temaslı olan vatandaşların ulaşım kartlarının izolasyon sürecinde askıya alınması kararlaştırıldı. Açık ve kapalı alanlarda sahnelenecek olan kamu ve özel tüm tiyatro gösterimleri ile opera ve bale gibi faaliyetlerin kısıtlama yapılmaması kararlaştırıldı. Konaklama amacıyla otel vb. yerleri kullanan kişilerin HES kodu kullanması zorunlu dolduğu ve denetimin ilgili kurum ve kuruluşça yapılmasının öneminin altı çizildi. HES kodu olmaksızın otele müşteri alındığı tespit edilmesi durumunda işletmenin 10 gün süreyle kapatılacağı belirtildi.

Etkinlik yasak

Diğer yandan kent genelinde meslek kuruluşları ve sivil toplu örgütlerinin düzenleyeceği etkinlikleri ile genel kurullarının ertelenmesine karar verildi. Uymayanların idari para cezası ile cezalandırılacağı vurgulandı.