İzmir'de kentin yüksek mahallelerinde ısınmak için sobalarda yakılan kalitesiz kömürler
ve çöpler bölgede nefes almayı zorlaştırıyor. Adeta İzmir zehir soluyor. Uzmanlar ise gelecekten endişeli.
Mustafa OĞUZ / ÖZEL - İzmir'de kentin yüksek mahallelerinde ısınmak için sobalarda yakılan kalitesiz kömürler ve çöpler bölgede nefes almayı adeta zorlaştırıyor. Baca sorunu olan evlerde ise soba boruları pencerelerden dışarı veriliyor. Hiçbir önlem alınmayan borulardan çıkan karbonmonoksit sokaklara zehir kusuyor. Hava kirliliğinin bariz olarak yaşandığı semtler başında Basmane, Kadifekale, Ballıkuyu, Çimentepe geliyor.

ÇÖZÜM BULUNMALI


Kirli havanın etkisinde kalan vatandaşlar ise bu durumdan oldukça şikayetçi. Ekonomik durumu yetersiz olan kişilerin sobalara kalitesiz kömürün yanında çöplerden topladıkları lastik, eski ayakkabı, giysi ve pet şişeleri de yaktığını belirten vatandaşlar yetkilileri önlem almaya çağırıyor. Geçim derdinde olan bazı vatandaşlar ise evdeki bazı odaları başka kişilere kiralayınca, her odada bir soba yakılmak durumnda kalınıyor ve iş içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Özellikle Basmane, Kadifekale, Ballıkuyu, Çimentepe'de sokaklara zehir kusan bacalardan sızan gazlar kente belgesel niteliğinde bir görüntü kazandırıyor.

ÇMO: İÇ AÇICI DEĞİL


İzmir'deki hava kalitesi ile ilgili sorular yönelttiğimiz Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden de açıklama geldi. Şube Başkanı Helil Kınay imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Kentimizde plansız yapılaşma, yeşil alanların yok olması, bu süreçlerle birlikte hava hareketini sağlayacak hava koridorlarının ortadan kalkması, sosyo ekonomik faktörlere de bağlı olan kalitesiz yakıt kullanımı, Aliağa bölgesindeki kirletici vasfı yüksek tesisler, Kent içerisindeki ve çevresindeki sanayi tesisleri, taş ocakları vb. faktörler kentin hava kalitesini de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Veriler değerlendirildiğinde; İzmir Gaziemir ilçesinde bulanan istasyon sonuçlarına göre PM10 konsantrasyonu 2015'te 79 gün, 2016'da 129 gün boyunca Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen sınırları aşmıştır. Diğer istasyonlara ait verilerde de sonuçlar iç açıcı değildir. Sanayi kaynaklı kirleticilerin ana kaynağı Aliağa’da ölçüm istasyonu bulunmaması İzmir Kenti hava kalitesi verilerinin de yetersizliğini ortaya koymaktadır. Yakıt kalitesinin iyileşmesi ve doğal gaz ya da yenilenebilir enerji gibi alternatif enerji kaynaklarının yaygınlaşması ile hava kalitesinde iyileşmeler gözlenecektir."