Türkiye'nin belleğinde 24 Ocak tarihi kara bir gün olarak yer alıyor. Hain ve karanlık güçler tarafından bundan 25 yıl önce katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu İzmir'de pek çok ilçede düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı.
Karabağlar Belediyesi düzenlediği etkinlikte konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça Uğur Mumcu ve Mumcu’lar hep yaşayacak bundan hiç şüphemiz yok” dedi.
Üçyol Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen etkinliğe Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Mahir Polat, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, CHP İzmir il ve ilçe yöneticileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Uğur Mumcu’nun dürüstlüğün, aydınlığın, iyiliğin ve devrimciliğin sembolü olduğunu belirten Başkan Muhittin Selvitopu, “Şimdi Türkiye’nin birçok yerinde aydın ve çağdaş insanlar, Uğur Mumcu anıtlarının önünde saygı duruşundalar ve onu anıyorlar. O’nu bu aydınlığı, dürüstlüğü ve devrimciliği için katlettiler. Hala da bu ülkenin aydınlık insanlarını katletmeye çalışıyorlar. Bizler yaşadıkça Uğur Mumcu ismine hep sahip çıkacağız. Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça da Mumcu ve Mumcu’lar hep yaşayacak, bundan hiç şüphemiz yok” diye konuştu.

[caption id="attachment_97216" align="alignnone" width="656"] Karabağlar Belediyesi düzenlediği etkinlikte konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça Uğur Mumcu ve Mumcu’lar hep yaşayacak bundan hiç şüphemiz yok” dedi.[/caption]

Mumcu’nun kalemi direnç ve gurur heykelidir


İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ise Ocak ayının ülkemiz için, aydınlanma adına karanlık, acılarla dolu bir ay olduğunu ifade etti. Dikmen, “Ülkemizde 1909 yılından bu yana toplam 65 gazeteci, sıkılan kurşun ve bombalarla can verdiler. Bu 65 gazeteciye sıkılan her kurşun halkın özgürlüğüne sıkılmış bir kurşundur. 25 yıl önce aramızdan alınan Uğur Mumcu, yayınladığı eserler, yaptığı araştırmalar ve somut gerçeklerle bizleri uyarmaya çalıştı. O öngörüsüyle bugünleri de işaret etti. Gazetesindeki köşesinde yılmadan, korkmadan yazmaya devam etti. Kalemi direnç ve gurur heykelidir. Bizler faili meçhul cinayetlerle yaşamdan kopartılan Uğur Mumcu ve basın şehitlerimizi unutmayacağız. Onların verdiği özgürlük, laiklik, bağımsızlık mücadelesini yere düşürmeyeceğiz. Aydınlanma yolundaki tüm emekleri için Uğur Mumcu'yu ve basın şehitlerimizi saygı ve özlemle anıyoruz” dedi. Anma töreni, Uğur Mumcu heykeline karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

[caption id="attachment_97218" align="alignnone" width="656"] Narlıdere'de düzenlenen törene CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de katıldı.[/caption]

Narlıdere Mumcu’yu andı


Uğur Mumcu, katledilişinin 25. Yılında Narlıdere Uğur Mumcu’nun heykeli başında düzenlenen törenle anıldı. Törene CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP PM üyesi Mustafa Moroğlu, ADD Narlıdere Şube Başkanı Yüksel Gezen, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, CHP Narlıdere kadın ve gençlik kolları, Belediye Meclis üyeleri, Muhtarlar, partililer ve Narlıdereliler katıldı.
Törende bir konuşma gerçekleştiren CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, “Bugün acı bir gün. Bu fırtınaya, bu soğuğa, kara kışa, tipiye rağmen Narlıdere’de olduğu gibi Türkiye’nin heryerinde Uğur Mumcu anılıyor. Eğer Uğur Mumcu’nun yattığı yerde huzur içinde olmasını istiyorsak önümüzdeki ilk seçimde bu zam zulüm ve ızdırap veren, hayatta herkesi mutsuz eden, ötekileştiren, yoksulların düşmanı, rantçıların dostu iktidarı yerle bir etmemiz lazım. Türkiye bu kötü günleri savuşturacak ve barış içerisinde yaşanır hale getirecektir” dedi.

Tüm devrim şehitlerimizi anıyoruz


Narlıdere ADD Başkanı Yüksel Gezen de konuşmasında “Muhammer Aksoy cinayeti ile başlayan karanlık cinayetler dönemi Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Eşref Bitlis gibi perk çok aydınımız canlarını verirken aynı dönemde sivas katliamı, başbağlar katliamı gibi kitlesel öldürmeler yaşandı. Tüm devrim şehitlerimizi buradan bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Mücadeleleri rehberimiz olacak” ifadelerini kullandı.

Mumcu’nun kararlılığı ve 1919 ruhuyla


Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da 30 yıl öncesinde yazdığı yazılarla, anlattıklarıyla bugünleri işaret eden ve anlatan Uğur Mumcu’nun ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gördüklerini belirterek şunları söyledi: “25 yıl önce katledilen Uğur Mumcu hiç bir zaman unutulmadı ve bundan sonra da unutulmayacak. O, Cumhuriyet gazetesindeki ‘Gözlem’ köşesinden ülkenin nereye gittiğini, nereye ulaşacağını, hangi sıkıntıların yaşanacağını, ülkemizin hangi boyutlarda sıkıntılar yaşayacağını 1975’li, 1985’li yıllarda köşesinden en güzel şekilde ifade eden bir gazeteciydi. O bir devrimci ve ülkesini seven bir yurtseverdi. Bizim bu süreç içerisinde en önemli görevimiz Uğur Mumcu’yu ve onun fikirlerini yaşatmak, gelecek nesillere iletmek bizim olmalı diye düşünüyorum. Bu mücadele anlayışımız, dayanışma ruhumuz 2019 yılında da çoğalarak, büyüyerek, birbirimizi severek, sayarak devam etmelidir. 1919 ruhunu 2019’a taşımamız gerekiyor. Bugün ayrıca karanlık güçler tarafından katledilen Diyarbakır Gaffar Okkan’ı ve Sosyal demokrasiye çok büyük emeği geçen, sosyal demokratik harekete yıllarını vermiş Dış İşleri eski bakanımız İsmail Cem’i rahmetle anıyorum. Afrinde kaybettiğimiz Şehit mehmetçiklerimizi rahmetle bir kez daha anıyorum.”

[caption id="attachment_97219" align="alignnone" width="656"] Güzelbahçe'de yapılan törene katılanlar Mumcu'nun heykeline kırmızı karanfiller bıraktı.[/caption]

Güzelbahçe'de de tören düzenledi


Uğur Mumcu, Güzelbahçe’de de anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Yelki’deki anma törenine CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Atilla Sertel, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Kazım Çam, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, eski İzmir Belediye Başkanı Ceyhan Demir, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, “Faili meçhul cinayetler, yolsuzlukları, hırsızlıkları yazdı. Türkiye’de rejim değişikliğiyle ilgili kaygılarla ilgili yazdı, konferanslar verdi. Bu nedenle karanlık güçlerin nasırına bastı ve katledildi. Şimdi de rejim değişikliği peşinde koşanlar var. Uğur Mumcu bunları 30 yıl önce görüp yazdı” diye konuştu.
Uğur Mumcu ile aynı okulda okuyan Eski İzmir Belediye Başkanı Ceyhan Demir de törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Uğur Mumcu ile aynı üniversitede okudum. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde birlikte okuduk. Bu okul 1925 yılında Atatürk tarafından cumhuriyeti savunacak laik hakim, savcı ve avukatlar yetiştirmek üzere kuruldu. Bizim hocalarımızın hepsi laikliğe, cumhuriyet değerlerine inanan insanlardı. Biz böyle ortamlarda yetiştik. Uğur Mumcuları yetiştiren sistem laik eğitim sistemiydi.Şimdi laik eğitimden uzaklaşılıyor, cumhuriyet değerlerinden uzaklaşılıyor. Yeniden laik değerlere sahip çıkılan günlere kavuşmayı diliyorum.”

Demokrasi şehitleri ölümsüzdür


Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce törende yaptığı konuşmada “Uğur Mumcu, yaşamı boyunca, kalemini satmadı. Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerinin halka anlatılmasında büyük çaba gösterdi. Uğur Mumcu ve demokrasi şehitlerimizi unutmayacağız. Onların verdiği özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini yere düşürmeyeceğiz. Ülkemizde laik, tam bağımsız Türkiye mücadelesi veren onlarca aydınlarımız, Ahmet Taner Taner Kışlalılar, Bahriye Üçoklar, Necip Hablemitoğlulları, Muammer Aksoylar, Abdi İpekçiler ve daha nicelerini unutmayacağız, unutturmayacağız. Mumcu'yu ve tüm demokrasi şehitlerimizi saygı ve özlemle anıyorum” dedi.
Konuşmalardan sonra törene katılanlar ellerindeki karanfilleri Mumcu’nun büstünün önüne bıraktı.