Haber/ Didar DEMİRCİ
İzmir Sağlık Platformu, 1 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin uygulanmaya başlamasıyla birinci basamak sağlık hizmeti merkezlerinde sorunların artığını vurgulayarak ‘Ne ceza yönetmeliğinizi ne infaz komisyonlarınızı kabul etmiyoruz!’ başlıklı basın açıklaması düzenledi. İzmir Tabip Odası konferans salonunda basınla bir araya gelen İzmir Sağlık Platformu temsilcileri adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel okudu. Basın açıklaması öncesi konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, söz konusu yönetmeliğin tam bir hayal kırıklığı olduğunu dile getirerek, “Bu yönetmelik geri çekilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“GÜVENCESİZ ÇALIŞIYORUZ”

Devlet eliyle yürütülmesi gereken birinci basama hizmetin devlet mi özel mi belli olmayan garip bir modelle yönetildiğini söyleyen Yüksel, birinci basamak sağlık hizmetleri hastalıkları önleme ve toplum sağlığını korumak için vazgeçilmez olmasına rağmen ASM’lerde hekimlerin sözleşmeli ve güvencesiz çalıştığını ve ücretli yıllık izin haklarının olmadığını açıkladı. Yüksel, “Sözde sözleşmeyi karşılıklı imzalıyoruz ama sağlık bakanlığı bu sözleşmenin bir tarafı olan bizlerin fikrini sormadan sürekli ek iş yüklüyor. Yeni yönetmelik çıkarıyor. Sürekli negatif performans getiriyor. Dünyada hiçbir ülkede negatif performans diye bir uygulama yok. Avrupa ülkelerindeki uygulamada yaptığınız her iş için ek pirim alıyorsunuz. Bizde ise sürekli tehdit ve mobbing devam ediyor. Aile Sağlığı Merkezi Çalışanlarının emeklerinin hiçe sayıldığı, iş güvencelerinin ellerinden alındığı, ceza yönetmeliği olmanın ötesine geçemeyen bu yeni yönetmelik, beklenti ve taleplerinin karşılanması bir yana, bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme getirmiştir. Yapılması mümkün olmayan HYP tanımlaması, negatif performans uygulamasıyla zaten ağır olan şartlar iyice ağırlaştırıldı. Aile hekimlerine sosyal medya yasağı ile tehdit edildi” diye konuştu.

KEYFİ UYGULAMALAR VAR

Söz konusu yönetmelik ile hekimlerin sözleşmelerinin keyfi olarak iptal edilebildiğini iddia etti İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhtevel Çolak, Aile Hekimlerinin sözleşme ile cezalandırıldığını söyledi. Çolak, “Ağustos ayında iş bırakma sonrasında Türkiye’nin başka hiçbir yerinde görmediğimiz şekilde İzmir’de maaşımızdan para cezaları kesildi, soruşturmalar devam ediyor. Biz bunları mahkemeye vereceğiz. Savunma istenmeden ceza uygulaması kapitalist sistemde yok. Asgari ücrete zam yapıldı. Bence eksik bile yapıldı. ASM’de çalıştırdığımız ek personel var. Cari giderden bunu karşılıyoruz. Cari gidere ne kadar zam olacağı belli değil. Biz bu personelin parasını ödeyebilecek miyiz diye çalışırken böyle bir sözleşme çıkarılıyor. Pandemi sürecinde birçok klinik kapatılırken aile hekimleri kliniğinde aralıksız çalıştık. Biz cezalandırılıyoruz” sözlerini kaydetti.