Bozdağ'da gerçekleştirilen İdadik Dağcılık Şenliği, 2 yıldır tırmanış yasağı nedeniyle buruk kutlanıyor. Dağcılar, Türkiye'nin tek yasaklı dağı Bozdağ'ın güvenli rotasında tırmanışa izin verilmesini istiyor.

İzmir’in 2159 metre yüksekliği ile en yüksek zirvesi, kış sporlarının yapılabildiği Ödemiş ilçesindeki Bozdağ yaklaşık üç yıl önce çığ nedeniyle bir dağcının ölmesi sonrası tırmanışa yasaklandı. Bu sene 10-11 Şubat tarihlerinde 17. yılını kutlayacak olan İdadik Kış Dağcılık Şenliği 2 yıldır süren yasak nedeniyle tırmanış gerçekleştirilmeden Bozdağ'da köy içinde kutlanacak. Bozdağ’daki her türlü dağcılık faaliyetinin AFAD tarafından yasaklanmasının maalesef akla gelen ilk önlem olduğunu belirten İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Başkanı Durmuş Yalçın yaptığı şunları söyledi: “Geçen yıldan itibaren Türkiye Dağcılık Federasyonu dahil farklı kurumlar nezdinde yaptığımız başvurular hep olumsuz sonuçlandı. Bugüne kadar kayıtlara geçen herhangi bir çığ olayının yaşanmadığı, jeolojik ve coğrafi konumu nedeniyle mümkün de görünmeyen kuzey batı rotasındaki yasağın kaldırılması talebimiz de kabul görmedi. Dünyada ilk kez bir dağ, tehlikeli olduğu için yasaklı hale dönüştü. Geçtiğimiz sene terör nedeniyle çıkışlara yasaklı olan Ağrı ve Cilo dağlarının yasakları 31.12.2017 tarihi itibarıyla sona erdi ve şu anda Türkiye’de çıkışa yasaklı tek dağ İzmir ili sınırlarındaki Bozdağ."


ŞENLİK ÇOK ÖNEMLİ


Durmuş kışın Bozdağ'ın tamamının dağcılık etkinliklerine kapatıldığını ve hatta piknik yapmanın bile yasaklandığını belirterek, “Oysa Bozdağ’da 2001 yılından beri İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas kulübü (İDADİK) tarafından kış dağcılık şenlikleri düzenleniyor. Önceleri yerel kulüplerin katılımlarıyla başlayan şenlik, daha sonra ülkenin dört bir yanından katılan dağcıların da katkılarıyla bir gelenek haline dönüştü. Sadece dağcıların bir araya gelerek farklı rotalardan zirve çıkışlarıyla sınırlı kalmadı şenlik. Birçok farklı konuda düzenlenen konuşma ve sempozyumlarla dağcılığın, doğa sevgisinin yaygınlaştırılmasına, dağcılık sporunun gelişmesine de katkı sunmaya devam ediyor. Yüzlerce sporcunun ve yakınlarının katıldığı bu şenlik aynı zamanda yerel bölgenin ünlenmesi ve kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır" dedi.

[caption id="attachment_99579" align="alignnone" width="800"]durmus-yalcin İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Başkanı Durmuş Yalçın[/caption]

Tehlikesiz rotayı açın


Bu seneki şenlikle ilgili bilgi veren Durmuş, “Yine Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen dağcı dostlarımızla Türkiye ve Dünya dağcılığının gelişimini konuşacağız, gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin sunumu yapacağız, birlikte yiyip, birlikte sohbet edeceğiz. Çığ riskinin olmadığı klasik rotadan zirve çıkışlarına izin verilmesini talep ediyor ve zirvenin o eşsiz manzarasını anılarıyla, fotoğraflarıyla yeniden paylaşmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.