Haber / Gökçe ADAR

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, her yıl haziran ayında yayımladığı 'İzmir Çevre Durum Raporu'nda, İzmir'in çevre karnesini kamuoyu ile paylaşıyor. ÇMO İzmir Şubesi, bu yıl da kentin çevre durum raporunu hazırladı. '2022 yılı İzmir Çevre Durum Raporu', şehrin çevre karnesinin her yıl bir öncekinden daha da kötüye gittiğini gözle önüne serdi. Raporda, İzmir'in ve Ege Bölgesi'nin karşılaştığı temel çevre sorunları paylaşıldı. Raporda; termik santraller, gemi söküm tesisleri, rüzgar enerji santralleri, madencilik faaliyetleri gibi kenti adeta beton yığınına çeviren projeler de ayrıntılandırıldı. Tüm kenti saran koku sorunu, İzmir depremi gibi başlıklar da ele alınırken, raporda İzmir'de yakın zaman içerisinde su sıkıntısı yaşanabileceği dikkat çekti. Söz konusu raporda, kentin su kaynaklarının kalitesinin ve seviyesinin en kötü seviyede ayrıca kirli olduğu ifade edildi. Raporda, şu ifadeler kullanıldı: “İzmir kentinin içme, kullanma ve tarımsal sulama amaçlı su kaynakları olan Gediz, Küçük Menderes, Kuzey Ege Havzalarında su kalitesi en kötü seviyede ve kirlenmeye devam ediyor. Planlanan önlemlerin uygulanması halinde bile kısa ve orta vadede etkili sonuç alınamayacağı öngörülüyor.” Ayrıca raporda, kentteki havzaların başına düşen su potansiyelinin incelendiği ve Küçük Menderes'in adeta bir su kıtlığı yaşadığı kaydedildi. Kentin su geleceği için bilirkişi raporları ile bilimsel olarak tespit edilen maden projesi faaliyetlerine de son verilmesi gerektiği belirtildi.

'DİBİNİ GÖREBİLİRİZ'

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, yakın zaman içerisinde susuzluk sorunu yaşanacağına dikkat çekti. Yaşar, kentin en önemli su kaynağı olan Tahtalı Barajı'nın bu yıl kış aylarında dibinin görünebileceğini söyledi. Yaşar, “Susuzluk sorunu yaşanacak, bu yıl bizim ana sulama barajımız çok hızlı bir şekilde azalmaya başladı. Geçtiğimiz yıl bugünlerde yüzde 70 civarında olan aktif doluluk neredeyse yüzde 55'lere düştü. Yani bu yıl Kasım Aralık'ta Tahtalı Barajı'nın dibini görebiliriz. Özellikle mart, nisan ve mayıs aylarında yağışlar hem Ege hem de Marmara'da ortalamaların çok çok altında geçti. Yani bu yıl ciddi su sorunu yaşayacağız” açıklamasında bulundu.

'TEHDİT ALTINDAYIZ'

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM CHP Çevre Komisyonu Sözcüsü Murat Bakan da, şunları söyledi: “Nüfus arttıkça su sorunun daha da derinleşeceği ise apaçık ortada. Geleceğimiz tehdit altında. Su kaynaklarımızla ilgili acilen tedbir alınmazsa, kaynaklarımız yakın gelecekte tükenecek ve tasarruf yapacak suyumuz dahi kalmayacak. Toprağımızı, havamızı, denizlerimizi kirleten, dünya incisi ege kıyılarını riske atan, canlı-cansız doğaya zarar veren projeleri hayata geçirmek bu kadar kolay olmamalı. Ülkemizde her şeyin en kötü örneğini görüyoruz ve yaşıyoruz. Kağıt üzerinde her şeyi normal ya da olduğundan daha iyi göstermeye çalışan bir çaba var ama ortada bir de Türkiye gerçeği var. Her şey şirketlerin kârına endekslenmiş durumda. Neden denetleyici kurumlar buna engel olmuyor? Acilen Su Yasası'nı ve İklim Yasası'nı çıkarmalıyız.”
 

Gördes yapısal sorunlara takıldı

DSİ 2'inci Bölge Müdürlüğü tarafından İzmir’in gelecekteki su ihtiyacını karşılamak amacıyla planlanan barajlardan biri olan Gördes Barajı 17 Ocak 2009 tarihinden başlayarak, çevirme tüneli kapakları kapatılmış ve baraj su tutmaya başlamış ve 2012 yılının Haziran ayı itibariyle İzmir'e su sağlamaya başladı. Ancak çevre durum raporuna göre; Gördes Barajı'ndaki yapısal sorunlar nedeni ile barajdan temin edilen su miktarı planlananın altında kaldı. 2022 yılında barajdan sadece ocak ayında su sağlanabildi.