YSK'nın tartışmalı kararını protesto etmek için Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen binlerce İzmirli, tencere tava çalarak tepkilerini gösterdi; o karara karşı direniş mesajı verdi

Umut KARAKOYUN

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), mühürsüz oy pusulalarını geçerli sayması üzerine başlayan tartışmalar, sokağa taştı. İzmir'de, aralarında DİSK, KESK, TMMOB, CHP, EMEP, Halkevleri ve Birleşik Haziran Hareketi gibi çok sayıda kitle örgütünün bulunduğu emek ve demokrasi güçleri, referandum sonuçlarını ve YSK'yı protesto etmek için demokrasi nöbetindeydi. Binlerce vatandaş, akşam saatlerinde Konak ilçesi Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Karara tepki gösterenler, seçimin yeniden yapılmasını isterken alanda sık sık, “Susma haykır başkanlığa hayır”; “Halkız haklıyız kazanacağız” sloganları atıldı. Gezi direnişinin simgesi haline dönüşen tencere ve tavalar, bir kez daha protesto aracı olarak kullanıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan protesto eyleminde, katılımcılar ilginç pankartlar taşıdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçimin ardından başlayan mühürsüz pusula tartışmalarına atıfta bulunan 'Atı alan Üsküdar'ı geçti' sözlerine göndermede bulunulan pankartlar dikkat çekti.

TOMA İLE KUŞATMA
Yüzlerce polisin görev yaptığı alanda, Cumhuriyet Meydanı'nın çevresine karşılıklı olarak konuşlandırılan 3 TOMA aracı, eylem boyunca hazır bekletildi.
Birleşik Haziran Hareketi adına konuşan Onur Kılıç, “Bu referandum gerçekten demokratik koşullarda gerçekleşmiş olsaydı, yalana ve hileye başvurulmamış olsaydı, evet oyları yüzde 30'un üzerine çıkamazdı. Hileyle, hurdayla, yolsuzlukla bizi yönetemezsiniz. Biz asla kaybetmedik. Kaybettiğini düşünenler yok burada, biz kazandık. Bu ülkenin sokaklarında iki ay boyunca, tehditlere, baskılara, engellemelere karşı direnerek biz kazandık. Devlet, evet kampanyası için son iki haftada yüz milyon lira para harcadı. Biz, harçlıklarından bildiri bastıran insanların hareketiyiz. Bizde, hile ve hırsızlıkla kazanılmış para yok. Bizim arkamızda milyonların iradesi var. Bizi yenemeyeceksiniz” dedi.

SEÇİM SONUCUNU TANIMIYORUZ
Başka Gelecek Hareketi Temsilcisi Mustafa Evsen ise, eşit ve adil olmayan şartlarda bir süreç yaşandığını anımsatarak şunları söyledi: “Hiçbir arkadaşımızın boynu bükülmesin, gözleri yere bakmasın. Dimdik dursun. Kanmadık, aldanmadık ve en önemlisi yanılmadık. Bu seçimin meşruiyeti yok. Meşru olan bizim kararlılığımızdır. Bizim kararlılığımız, İstanbul'dan, Ankara'dan, Artvin'den, Diyarbakır'dan ve memleketin yarısından hep birlikte haykırdığımız hayırdır. Baskıdan, şiddetten, nefretten bir an bile korkmadan, sokağı terk etmeden gençlik kazandı. Artık bu inancı korumanın tam zamanı.”
Emek Gençliği adına konuşan Pınar Çekinkaya da, tek adam Anayasasını kabul etmediklerini belirterek, “Burada hep birlikte kol kola olmamız, sandıklara verilen en büyük yanıttır. Hile ve hurda ile sandıktan çıkan evet sonuçlarına, şaibeli seçim sonuçlarına itiraz ediyoruz. Geleceğimiz için tek adam Anayasası'na karşı mücadele edeceğiz. Biz umudu büyüteceğiz, gelecek bizim, korkmayacağız, yılmayacağız, kazanacağız” dedi. Kalabalık, yapılan açıklamanın ardından dağıldı.