İzmir depreminde binası ağır hasar gören İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı kapatıldı. Laboratuvar kadrosunda görev yapan deneyimli sağlık personeli de ilçe sağlık müdürlüklerine dağıtıldı. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan İzmir Tabip Odası, İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının kapatılmasının ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratacağını söyledi.

Yapılan açıklamada, laboratuvarın kapatılmasıyla Türkiye’nin üçüncü büyükşehrinde kamuda yetkili suyun kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapılamayacağı dile getirilirken şu sorular yöneltildi;

  • Depremde binası hasar gören İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı halen boş bulunan İzmir Konak Doğumevi Binasına veya bugün İzmir İl Sağlık müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından kullanılan kendi gerçek binasına taşınmadı ve yılların getirdiği birikimi göz ardı edilerek kapatıldı?
  • İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının tüm değerli cihazlarının İzmir’in Urla ilçesindeki bir depoya kaldırılacağı iddiası ne anlama gelmektedir? Yoksa binadaki deprem hasarı bahane edilerek laboratuvarın tamamen kapatılması mı; amaçlanmaktadır?
  • İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının yapmakla sorumlu olduğu klinik kan analizleri için bir süredir özel şirketlerden hizmet alınırken, şimdi de deprem sonrası su numuneleri ve diğer klinik dışı numuneler Aydın ve Afyon Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilmeye başlanmıştır. Bu durum süreklilik kazanacak mıdır? Kazandığı takdirde İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın cihaz ve arşivi nereye taşınacaktır? Üstelik bu cihazların bir süre çalışmaması telafisi mümkün olmayan zararlara da yol açacaktır.

İzmirliler bulaşıcı hastalık tehdidine açık hale geldi

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "Halk Sağlığı Laboratuvarları; çevre sağlığı alanında Sağlık Bakanlığı sorumluluğundaki içme-kullanma suları, kaynak suları, doğal mineralli sular, kaplıca suları, havuz suları, yüzme sularının ruhsat, denetim ve kontrol izlenmesi ile suda legionella analizleri, talassoterapi amaçlı deniz suyu analizleri ve hemodiyaliz çözeltilerinin dilüsyonunda kullanılan suların analizlerini yapmaktadır. Alınan bu karar İzmirlileri içme ve kullanma suyundan yayılacak bir bulaşıcı hastalık tehdidine de açık hale getirmiştir. Şu an Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığının kullandığı bina laboratuvar binası olarak yapılmıştır. İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı kendi gerçek binasında bir an önce açılmalıdır."