Bu sene 88. kez kapılarını açmaya hazırlanan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark’ta düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. 6-15 Eylül tarihlerinde düzenlenecek İEF’nin basın toplantısına,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra Çin Uluslararası Ticaret Odası, Fuarlar ve Etkinlikler Genel Müdürü Guo Yinghui ve İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı katıldı. Vestel’in inovasyon, Migros’un etkinlik, Show Radyo’nun ise radyo sponsoru olduğu İEF sayesinde İzmir, 10 gün sürecek etkinliklerle ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi olacak. “Fuardayız” sloganıyla misafirlerini bekleyen İzmir Enternasyonal Fuar ı’nı bu yıl da binlerce kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı olma misyonunu da 5-6 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek İzmir İş Günleri ile sürdürecek olan İEF’e katılan şirketler uluslararası yatırım fırsatlarının nabzını bu toplantılarda tutacak. “Bir Kuşak Bir Yol” adı verilen Modern İpek Yolu projesinin mimarı Çin Halk Cumhuriyeti başta olmak üzere toplam 39 ülkeden toplam 180 delegasyon Fuar’a katılacak.

Türkiye’nin kalbi fuarda atacak

İzmir Kültürpark’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 6-15 Eylül arasında Türkiye’nin nabzının İzmir’de atacağına dikkat çekti. Başkan Soyer, “Sahneler, salonlar ve açık alanlarda gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinin dışında çok önemli bir ticari zemin de yaratılacak. İş görüşmeleri yapılacak. Çin dünyanın en hızlı büyüyen ve önderlik üstlenen ülkelerinden biri. İpek Yolu’nun yeniden inşası önümüzdeki yıllara damga vuracak çok önemli bir gelişme. İzmir, ‘Bir durak bir yol’ projesinin en büyük duraklarından biri olmaya taliptir. İzmir, Akdeniz çanağı ve Doğu arasında kalp vazifesi görecek. Doğu’nun değerlerini Batı’ya, Batı’nın değerlerini Doğu’ya taşıyacak” açıklamasını yaptı.

Bu yılki İEF’nı bir milat olarak niteleyen Başkan Soyer, “Çin ile gerçekleştirilecek işbirliği zemini birçok sektörde kendini gösterecek. Özellikle telekomünikasyon, yapay zeka, akıllı kent gibi birçok farklı alandan 62 Çin firması İzmirli partnerleriyle bir araya gelecek. Bu fuarın Çin dışındaki önemli paydaşlarından biri, odak ülkesi Hindistan olacak. Oradaki büyük şirketlerle görüşecek İzmirli firmalar. Çok önemli yatırım olanakları sunulacak. Dolayısıyla yaklaşık 39 ülkeden 180 civarında delegasyon katılacak. Bu görüşmeler çok verimli gerçekleşecek. Türkiye’den 21 kentimiz misafir olacak. İ stanbul ve Kahramanmaraş onur konuğu illerimiz olacak. İstanbul ilk kez misafirimiz olacak ve taze kan olarak aramızda bulunacak. Çok heyecanlıyız. 150 yılı aşkın süredir var olan bir belediyenin kurumsallaşmış yapının en önemli faaliyeti olan fuarın hazırlıklarını tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz diliyorum çok verimli bir süre geçecek” dedi. Başkan Tunç Soyer, Fuar’ın İnovasyon sponsoru Vestel ve etkinlik sponsoru Migros’a da teşekkür etti.

9 Eylül’e hatırlatma

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ağustos ayında gerçekleşen orman yangınlarının neden olduğu zararın karşılanması için düzenlenecek konsere ilişkin de konuşan Soyer, “9 Eylül’de çok anlamlı bir konser bizi bekliyor. Çok büyük bir yangın yaşadık. Felaketin yaralarını sarmak için bir organizasyon yapıyoruz. Geçen gün Meclis’te kararlar aldık. 9 Eylül günü başlatacağımız bu kampanyaya çok önemli sanatçılar destek veriyor. Onlara da teşekkür ediyorum, hiçbir şey beklemeden bizim yanımızda olacaklar.

Çin’in başarıları tanıtılacak

Basın toplantısında bir konuşma yapan Çin Uluslararası Ticaret Odası, Fuarlar ve Etkinlikler Genel Müdürü Guo Yinghui, Çin’in fuara katılımını, Çin’in Reform ve Dışa Açılımındaki muazzam başarılarının tanıtılmasına, Çin’in kalkınma hikayelerinin anlatılmasına, ‘Kuşak ve Yol’ girişiminin ilerletilmesine ve insanoğlunun kader birliğinin inşa edilmesinde büyük önem taşıdığını söyledi. Guo Yinghui, “88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Partner Ülkesi Çin’in fuar alanlarının “Ülke İmajı”, “Kurumlar arası İşbirlikleri” ve “Yerel İşbirlikleri” olmak üzere üç başlık altında toplanacak. Toplam iki bi n metrekarelik fuar alanı altyapı, enerji, elektronik, telekomünikasyon, bilgi teknolojisi, ticari ekipman, ticari ve endüstriyel robotlar, giyilebilir akıllı ekipman, tıbbi ekipman, inşaat malzemeleri, finans, kültür ve diğer alanlarda temsil edecek 62 katılımcıyı kapsamaktadır” dedi.

Üç alan

Guo Yinghui, üç alanda öne çıkan özellikleri de şöyle sıraladı: “Ülke İmajı alanında Çin ile Türkiye arasında ileriye dönük işbirliği vizyonuna dayanılarak büyük özenle seçilen ürünler; Çin'in gelecekteki uzay istasyonu modeli, Beidou uydu konumlandırma sisteminin takımyıldızı modeli, raylı ulaşım araç modelleri, 10 bin metrelik insansız denizaltı aracı olarak dört kategoride sergilenecektir. Bu alanda Çin'in ülke imajını tanıtıma entegre ederek ileri bilimsel ve teknolojik başarılarının gösterilmesinin yanı sıra Türkiye'nin her kesiminin Çin’i daha iyi anlaması sağlanacak. Kurumlar arası İşbirlikleri alanında Çin&r squo;in dev firmaları yer alacak. Yerel İşbirlikleri alanında ise Şangay ve Chengdu yerel hükümetlerinin organize ettiği firmalar davet edildi. Böylelikle Çin ile Türkiye arasındaki işbirliği merkezi ve yerel olarak iki seviyede geliştirilecek. Fuar sırasında Chengdu Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği anlaşması imzalanacak. Fuar’ın açılış gününde, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi İzmir’de ‘Çin-Türkiye Ticaret ve Yatırım Forumu  da düzenleyecek.

İzmir lokomotif olacak

Toplantıda medya mensuplarının soruları da yanıtlandı. Başkan Soyer bir soruya verdiği yanıtta, “Bu bir başlangıç, bir işbirliğine dönüşecek. İzmir Türkiye’nin Çin ile olan ilişkilerinde bir lokomotif olacak. 10 yıl önce Pire Limanı’yla kaybettiğimiz rolü geri kazanmak istiyoruz. Bu fuar gerçekten ilişkileri düzeltmek için bir milat olma özelliği taşıyor” diye konuştu.

Uluslararası katılımda teknoloji ön planda

İzmir Enternasyonal Fuarı’nda uluslararası katılımlar 6 ile 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Fuar’ın Partner Ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti, büyük bir katılımla Kültürpark 2 No’lu Hol’de yer alacak. 60’ın üzerinde firmayla gelecek Çin Halk Cumhuriyeti, teknolojiyi İzmir’e taşıyacak. Çin’in kendine has özelliklere sahip Çin Devlet Sirki de 6 ve 7 Eylül’de İzmirlilerle buluşacak. 1/A Holü’nde ziyaret&cc edil;ileri bekleyecek Odak Ülke Hindistan da 40’ın üzerinde firmasını fuara getiriyor.

İstanbul ve Kahramanmaraş “odak nokta” olacak

Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olan İstanbul, 88 yıllık İEF tarihinde ilk kez Onur Konuğu İl olarak yer alacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da 6 Eylül’deki açılışa katılacak. “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” ana temasıyla EXPO 2023’e hazırlanan Kahramanmaraş da çeşitli etkinliklerle İEF’e renk katacak. Ayrıca Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir,  Bursa, Denizli, Edirne, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Malatya, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Uşak da fuarda olacak.

Türkiye bu konserleri konuşacak

Yeraltı Otoparkı üstü çim alanda kurulacak olan Çim Konserleri Sahnesi’nde, 6 Eylül’de Goran Bregovic, 7 Eylül’de Monica Molina, 8 Eylül’de Glikeria şarkılarını seslendirecek. 9 Eylül ise bir başka şölene dönüşecek. Geçtiğimiz haftalarda İzmir’de gerçekleşen orman yangınlarında yok olan ağaçların tekrar var olmasına destek için düzenlenecek İzmir Tek Yürek Orman Konseri’nde Gazapizm, Anıl Piyancı, Serap Yağız, Niyazi Koyuncu, Oğuzhan Uğur, Halil Sezai, Gripin, Hayko Cepkin ve Haluk Levent sahnede olacak. İzmir’in kurtuluş gününde gerçekleşecek konser 18.30’da başlayacak. 10 Eylül’de Ara Malikian, 11 Eylül günü Vestel sponsorluğunda Yeni Türkü, 12 Eylül’de Onur Akın, 13 Eylül’de Migros sponsorluğunda Edis, 14 Eylül’de yine Migros sponsorluğunda Simge Sağın, kapanış günü olan 15 Eylül’de ise Serkan Kaya şarkılarıyla Çim Konserleri’nde olacak. 

İEF’te geçtiğimiz yıl ilk kez kurulan Rock Sahnesi, bu kez Rock&More adıyla müzikseverleri ağırlayacak. 8 Eylül Pazar günü Şehinşah, 9 Eylül’de Manga, 10 Eylül’de Mor ve Ötesi, 11 Eylül’de Pinhani, 12 Eylül’de Kalben, 13 Eylül’de Pentagram, 14 Eylül’de Ufuk Beydemir, 15 Eylül’de Mabel Matiz Rock&More sahnesinin konuğu olacak.

Zeki Müren unutulmadı

Fuarın unutulmaz eğlence mekanlarından biri olan Mogambo’da 7 Eylül’de Leman Sam, 8 Eylül’de Can Gox, 9 Eylül’de Cem Adrian, 10 Eylül’de Jehan Barbur, 11 Eylül’de Melek Mosso, 12 Eylül’de Tuna Kiremitçi, 13 Eylül’de Mehmet Erdem, 14 Eylül’de ise Birsen Tezer, 15 Eylül’de Eda Baba sahnede olacak. Sanatçıları dinlemek isteyen hayranları,biletinial.com’dan bilet temin edebilecek. İzmir Enternasyonal Fuarı dendiğinde hatırlanan isimlerin başında gelen, “Canım Egeme Saygımla Geldim” pankartıyla akıllara kazanan Sanat Güneşi Zeki Müren ise fuarda özel bir programla anılacak.

Kitap Sokağı ve Yüz Yüze Sohbetler İzmir Fuarı’nda

Bu yıl ilk kez gerçekleşecek Kitap Sokağı, Lozan Kapısı’ndan Kaskatlı Havuz’a kadar uzayacak. Edebiyatla ilgili etkinlikler, Yüz Yüze Sohbetler adı altında Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi önünde kurulacak sahnede olacak. Birçok önemli kalem sevenleriyle burada buluşacak. Gülperi Sert, Çiğdem Erkal İpek, Sunay Akın, Erol Egemen–Kaan Çaydamlı(Kaybedenler Kulübü), Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Canan Tan, Nilgün Bodur, İzmirim Serisi yazarları, Varol Yaşaroğlu, Mahir Ünsal Eriş, İhsan Eliaçık, Osman Balcıgil, Hüseyin Cengiz, Ercan Kesal, Murat Menteş – Hakan Karataş, Merdan Yanardağ İEF’te sevenleriyle b uluşacak. 

Tiyatro “Fuar”da izlenecek

İsmet İnönü Sanat Merkezi, 7-15 Eylül tarihleri arasında sanatı ve sanatçıyı tiyatro severlerle buluşturarak fuar gecelerini zenginleştirecek. Dokuz gün boyunca saat 20.00’da sergilenecek olan tiyatro oyunları ise sırasıyla şöyle: “Joseph K”, “Azizname”, “Hayat Kime Güzel?”, “Ferhangi Şeyler”, “Gelin Tanış Olalım”, “Vee Perde”, “1984 Büyük Gözaltı”, “Don Kişot’um Ben”, “Kadın Kafası”. Ayrıca İzmir Sanat Merkezi’nde tiyatro oyunları sahnelenecek. 

Sinemaya dair her şey İzmir’de

Sinema Burada Festivali, 11 Eylül'de Onur ve Başarı Ödülleri'nin yanı sıra 4. Kısa Film Proje Yarışması Ödül Töreni ile kapılarını açacak. İpek Bilgin ve Taner Birsel'in Onur Ödülü alacağı festivalde, Ozan Güven ve Saadet Işıl Aksoy'a Başarı Ödülü verilecek. Bu yıl toplam 75 projenin katıldığı 4. Kısa Film Proje Yarışması'nın finalistleri de İEF’te ödüllerini alacak. Üç ulusal, bir uluslararası galayla toplam 12 film festivalde sinemaseverlerle buluşurken; bu yıl ikincisi düzenlenecek kısa film maratonunda ise 18 kısa metrajlı film gösterilecek. Beş günlük festivalde atölyeler de olacak. Sinema biletleri de biletinial.com’dan temin edebilece k.

Dev espor organizasyonu

İzmir Enternasyonal Fuarı, Türkiye’nin en büyük tarihi açık hava çarşısını “Kemeraltı Sokağı” adı altında ağırlayacak. Etkinlikler kapsamında 4 No’lu Hol’de dünyanın en büyük E-spor organizasyonu olan ESL’in Türkiye’de bugüne kadar yaptığı en geniş kapsamlı finali olacak. Sokaklar ise sokak gösterileriyle şenlenecek. Birçok spor aktivitesi, Kültürpark’ın eşsiz doğasında misafirlere nefes aldıracak. Fuarda çocuklar da unutulmadı. Birbirinden özel etkinlik İEF’de çocukları bekliyor.

Fuar giriş ücretleri

88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açık alanları 12.00’de ziyaretçilere açılacak. Hollere giriş saatleri ise 16.00-23.00 arasında olacak. Fuar giriş ücretleri 4,5 TL olarak belirlendi. İzmir Tek Yürek adlı dayanışma konserinin olduğu 9 Eylül günü ise gün boyu giriş ücretleri 10 TL olacak. 9 Eylül günü elde edilecek tüm gelir, İzmir ormanlarının korunması için kullanılacak. 9 Eylül’de Kahramanlar Kapısı’nı kullananlar ise yine 4,5 TL’ye giriş yapabilecek. Giriş kapılarında geçişler İzmirim Kart ile “temassız” özelliğe sahip kredi ve banka kartlarıyla yapılabilecek. Engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi elekt ronik kart sahipleri Kültürpark’a ücretsiz girebilecek. İzmirim Kart’a sahip olmayan vatandaşlar fuar girişinde oluşturulan noktalardan tek kullanımlık ve iki girişlik kartlar alabilecek.