Haber/ Didar Demirci

Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine alınan İzmir Tarihi Liman Kenti’nin, asıl listeye alınabilmesi için yürütülen çalışmalarla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi bilgilendirme toplantısı düzenledi. Konak’ta bulunan Smyrna Antik Kenti Tiyatrosu Kazı Alanı’nda yapılan toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye meclis üyeleri katıldı. Toplantıda TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, çalışmalar hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Sunum ve konuşmaların ardından Başkan Soyer ve meclis üyelerine Smyrna Antik Kenti Tiyatrosu Kazı Alanı gezdirildi. Alanı gezen Büyükşehir meclis heyetine Smyrna Kazı Başkanı Akın Ersoy eşlik etti.

ADIM ADIM HAYALİ YAŞIYORUZ

İzmir Tarihi Liman Kenti’nin Unesco yolundaki ilerleyişine ilişkin konuşan Başkan Soyer, “3 yıl önce yola çıkarken büyük bir hayaldi. Adım adım hayali yaşıyor olmaktan dolayı mutluluk ve gurur duyuyorum. Bu çok kolektif bir iş. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, İzmir Valiliğimiz, Konak Belediyemiz, İZKA, İzmir Büyükşehri Belediyesi hakikaten olağanüstü bir iş birliği sergilendi. Burada emek veren genç arkadaşlarımız var. Alan yönetiminde çalışan ve ayrıca adaylık başvuru dosyasını hazırlayan her birinin eline emeğine sağlık.  Bir mucize, 16 ay sürmesi öngörülen bir çalışmayı 4 ayda tamamlamak olağanüstü bir iş. Olağanüstü bir iş çıkardılar ortaya” sözlerini kaydetti.

HEDEF UNESCO KALICI LİSTESİ

Soyer, “Bergama, Efes, Tarihi Liman Kenti, Gediz, Birgi ve Ceneviz Kaleleri. Bunların her birini UNESCO markası ile buluşturduğumuzda gerçekten bir ‘dünya kenti’ olma hayalini gerçekleştirmekte çok önemli bir adım atmış olacağız. Adım adım oraya doğru gidiyoruz. O nedenle büyük bir heyecanla ve gücümüzle destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu. Öte yandan ağustos ayının sonunda İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyarete gideceklerini dile getiren Soyer, Şubat 2023’te Unesco’ya dosyayı teslim etmesi için Bakan Ersoy’dan destek isteyeceklerini açıkladı. Bakan Ersoy’un bu konuda elinden geleni yapacağından emin olduğunu aktaran Soyer, “Hedefimiz 2024’ün ikinci yarısında Tarihi Liman Kenti, Kemeraltı Dünya Kalıcı listesine sokmaktır. Bunu hep birlikte yapacağımızı bütün kalbimle inanıyorum” ifadelerini kullandı.