Okul öncesi ve 1. sınıfların uyum haftası kapsamında öğrencilerin okula başladığı ilk gün Buca ilçesinde okul kantinleri, yemekhaneler ve okul çevresi gıda işletmeleri denetlendi. Bakanlığın talimatıyla ekiplerle birlikte denetime katılan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, çocukların sağlıklı beslenmesi ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi amacıyla denetimlere başladıklarını söyledi. Okulların tamamen açılmasıyla birlikte denetimi daha da sıklaştıracaklarını dile getiren Özen, "İlimizde 3 bin 500 okulda yaklaşık 1 milyon öğrencimiz var. Biz de Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü olarak çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi, güvenilir gıdaya ulaşması noktasında hem okul kantinlerinde hem de etraftaki işletmelerde denetimlerimize başlıyoruz. Okul açıldığında daha sık denetim gerçekleştireceğiz. İlimizin genelinde 45 bin 700 gıda işletmesi var. 2021 yılında 98 bin denetim gerçekleştirdik. 2022 yılında da hedefimiz 100 bin denetim yapmak. Bu hedefin 70 binini bugüne kadar yaptığımız denetimlerle gerçekleştirdik. İlimizde bin 150 civarında okul ve kantin bulunmaktadır. 1350 civarında da yemekhane hizmeti veren işletme var. Bugün itibariyle eğitim öğretim yılının başlamasıyla beraber bu işletmelere 30 ilçenin tamamında yoğunlaştırılmış bir denetim gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda 5996 sayılı kapsamda faaliyet yapılıp yapılmadığı, gıda kodeksine uygun ürünlerin ve özellikle 6 Eylül 2021 itibariyle okul kantinlerinde satılan ürünlerin okul onaylı olması gerekiyor. Bu ürünler satılıyor mu bunlar haricinde bir ürün, öğrencilerimizin tüketimine sunuluyor mu bu denetimleri gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.


'2022 YILINDA DA YAKLAŞIK 550 İŞLETMEMİZE İDARİ İŞLEM UYGULADIK'
Buca ilçesindeki özel bir eğitim kurumunun kantini ve yemekhanesindeki denetimlere katılan Özen, denetim sırasında okul yetkililerine küflü peynir ve farklı gıda malzemelerinin aynı dolaplarda depolanmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Aynı yerde tekrar denetime geleceğini ifade eden Özen, işletmelere bazı yaptırımlar da uygulandığını belirterek "2021'de yaptığımız 98 bin denetim içinde yaklaşık 780 işletmemize idari işlem uyguladık. Bunun 16 tanesi savcılığa suç duyurusu, 39 tanesi faaliyetten men şeklinde gerçekleşti. 2022 yılında da yaklaşık 550 işletmemize idari işlem uyguladık" açıklamalarında bulundu.


YASAKLI YİYECEKLER
Okul sağlığı bilim kurulu karar tutanağına göre eğitim kurumlarının yatılı veya pansiyonlu yemekhaneleri dahil olmak üzere kantinleri, çay ocakları, büfeleri gibi yerlerde satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterleri belirlendi. Eğitim kurumlarında satışı uygun olmayan gıda ve içecekler arasında enerji, gazlı, aromalı, kolalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecek, aromalı şurup, aromalı içecek tozu, aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri, sporcu suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi olduğu öğrenildi. Ayrıca kızartmalar, cipsler, gevrek çerezler ve tüm çikolata türlerinin de satışının yasak olduğu bildirildi.(DHA)