İzmir'de Türkiye Cumhuriyeti’nin 94. kuruluş yıldönümü heyecan ve umutla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenlere büyük bir coşku hakimdi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Türkiye Cumhuriyeti’nin 94. Kuruluş yıl dönümü, İzmir’de heyecanlı anlara sahne oldu. programın startı, İzmir Valiliği’nde verildi. Vali Erol Ayyıldız, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, valilikte tebrikleri kabul etti. Protokol daha sonra Cumhuriyet Meydanı’na geçti. Heyecan, umut ve coşkunun bir arada yaşandığı meydanda ilk önce; Vali Ayyıldız, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Recep ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, üstü açık araçla tören alanından geçerek halkı selamladı. Törene, İzmir’in CHP ve AKP’li milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamalara yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, ellerindeki bayrakları sallayarak geçit töreni sırasında coşku yaşadı. İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği törende Ege Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu’nun sunduğu Karadeniz yöresi halk oyunları ve zeybek gösterisi büyük ilgi topladı.

EŞİNE ZOR RASTLANIR ZAFER

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği kutlama mesajı okundu. Ardından kürsüye çıkan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, cumhuriyetin önemine dikkat çekti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde tüm imkansızlıklara rağmen inanç ve kararlılıkla yönetilen Kurtuluş Savaşı’nın tarihte eşine zor rastlanır bir zaferle sonuçlandığını kaydeden Vali Ayyıldız; “Bu toprakları bize vatan kılmak için Malazgirt’ten beri kesintisiz bir şekilde sürdüğümüz mücadelemizin her bir aşamasında şehit olan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Kurtuluş Savaşı’mızı kazanarak bizlere son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’ni armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını sonsuz minnet ve şükran duygularıyla yad ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal önderliğinde tüm imkansızlıklara rağmen inanç ve kararlılıkla yönetilen Kurtuluş Savaşı’mız tarihte eşine zor rastlanır bir zaferle sonuçlanmıştır” dedi. Bu zaferin ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yeni kurulan devleti, Cumhuriyet ile taçlandırarak tarihimizin en büyük dönüm noktalarından birini gerçekleştirdiğini ifade eden Ayyıldız, ülkenin kalkınmasını ve modernleşmesini sağlayan cumhuriyetim 94’ncü kuruluş yıldönümünü bir kez daha kutladığını kaydederek, “Bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet ve şükranla anıyorum” dedi.

DSC_0663

15 TEMMUZ DİRENİŞİ

Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen köklü değişiklikler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin muasır medeniyet yolunda büyük ilerleme kaydettiğini vurgulayan Vali Erol Ayyıldız, konuşmasının bir bölümünü de 15 Temmuz Darbe Girşimi’ne ayırdı. Türkiye’nin sadece bölgesel bir güç olmakla kalmayıp küresel bir güç haline gelmesi yolunda da büyük ilerlemeler kaydettiğini açıklayan Ayyıldız; “Devlet ve millet birlikteliği ile ülkemizin daha da gelişmesi için büyük çaba göstermeliyiz. 15 Temmuz direnişinde olduğu gibi milletimizi, devletimizi ve demokrasimizi her koşulda korumalıyız. Uluslararası arenada yaşananlar ülkemizin de içinde bulunduğu bölgemize yönelik paylaşımların yeniden belirlendiği zaman diliminde bulunuyoruz. 15 Temmuz direnişi Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin siyasi, ekonomik, diplomatik ve askeri alanlarda ne kadar güçlü olduğunu, artık üzerinde operasyon yapılamayacağını dosta düşmana göstermiştir” ifadelerini kullandı.

EN KÜÇÜK KATILIMCI

Törene, her yaştan vatandaş katıldı. Geçit törenin en dikkat çeken karesi ise bir kadının ana kucağı ile katılması oldu. Askeri geçit töreninde ise coşku tavan yaptı. Vatandaşlar, ayağa kalkarak askerlere sevgi gösterisinde bulundu. Karanfil atarak askerleri selamlayan vatandaşlar, fotoğraf çekmek için de adeta bir biri ile yarıştı. Geçit töreninin ardından, kutlama programı sona erdi.

http://ajans.dha.com.tr/images/videos/2017_10/2017_10_29/1739501/izmir_29_ekim_cumhuriyet_bayrami_kutlamalari.mp4