HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ocak ayı olağan meclis ikinci birleşimi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde yapıldı. Meclise İBB Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık etti. Mecliste komisyonlardan gelen ilk üç madde tartışmalara neden oldu. Tartışmalara neden olan maddelerden en çok konuşulan İBB iştiraki Grand Plaza A.Ş.’nin sermayesinin artırılması oldu. AKP Grubundan ‘Batıyorsunuz Grand Plaza’yı kapatın’ sesleri yükselirken CHP Grubu, eleştirilere cevap verdi.

GRAND PLAZA KAPATILSIN

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi Grand Plaza A.Ş.’nin sermaye artırılması tartışma yaşandı. Konuyla ilgili açıklama yapan AKP Meclis üyesi Fikret Mısırlı, “Belediye şirketlerin zarar etmesi anlaşılabilir, ancak geliri yüksek olan şirketlerin zarar etmesi anlamak mümkün değil. Geliri 109 milyon, personel gideri 104 milyon gösteriyor. Diğer başlıkları da var. Grand Plaza gibi bir şirkete ihtiyacımız var mı? Oldukça yüksek fiyatlara satışlar yapılıyor. Rekabet açışından bakıldığında da fiyatların yüksek olması, zarar etmesi anlaşılır gibi değil. Bu şirketi kapatmak doğru olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

DEVLET ZARARI KARŞILAŞIN

Eleştirilere yanıt veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “Biz bir kamu kurumuyuz. İzmir halkına hizmet ederken zarar etmeyi göze alacak bir belediyeyiz. Kamu kurumlarının amacı kar etmek değil. Ekmek kaç lira oldu? Arka sokaklarda olan vatandaşlarımızın ekmek alması için tabi ki zarar edeceğiz. Ülkede girdi maliyetlerinin artması ve pandemiden dolayı kafe, restoranlar, hepsi zarar etti. 2020’de yüz binlerce şirket kapatıldı. Şirketin sermaye artırımı kaçınılmaz hale gelmiştir. O zaman devletimiz şunu deseydi; ‘siz kamu kurumusunuz, sizden ecri misil almıyoruz zararınızı biz karşılıyoruz’ deseydi” dedi.

BOZTEPE’DEN ‘BECERİKSİZ’ ÇIKIŞI

AKP Meclis üyesi Hüsnü Boztepe de, “Buradaki fiyatlar çok yüksek. Bu fiyatlara rağmen şirketin zarar etmesi yazık günahtır. Eğer bu şirket kar yapmıyorsa belediye derhal kapısına kilit vurmalı. Zarar ediyorsa, belediye başkanı beceriksiz, başkan vekili beceriksiz” dedi. Boztepe’nin eleştirileri üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Hüsnü Bey her zamanki gibi kişiselleştirdi. ‘Beceriksiz’ sözcüğünü kendisine yakıştıramadık. Ticaret Kanunu’na göre yapıtımız bir işlem. Bu kadar büyütecek veya algı operasyonu yapacak bir durum yoktur. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız da gerekli açıklamayı yaptı” ifadelerini kullandı.

KARGO ÜCRETİ 17 LİRA

AKP Meclis Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, flaş bir çıkış geldi. Büyükşehir’in hayata geçirdiği Halkın Bakkalı’ndan alışveriş yaptığını iki ekmek için kargo ücretinin 17 TL olduğunu kaydeden Hızal, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm şirketlerin inanılmaz derece kar etmesini beklemiyoruz. Sosyal faaliyetler ve sosyal sorumlulukları var. Bu şirketler zarar ederken, gerekçesi sosyal belediyeciliğin yerine getirdiği için mi? Yoksa ikincisi beceriksizlik ya da iş bilmezlik mi? Sosyal belediyecilik adına, İzmir Marina’da sizin ‘arka sıradakiler’ diye tabir ettirdiğiniz insanların gidip yemek yemesi neredeyse imkansız. Bunun nedeni ekonomik zorluklar değil, bir düşmemesidir. Özellikle arka sırdakilerin gelmemesiyle ilgili bir duruş. Halkın bakkalını kim için yaptınız, vatandaş için dediniz. Halkın Bakkalı’ndan online alışveriş yapmak istedim. İki tane ekmek seçtim. İkisi 8 TL idi. Alayım dedim, kargo ücreti 17 TL gösterdi. İnanılır gibi değil. Bugüne kadar böyle bir şeyle hiç karşılaşmadım. Bu bir iş bilmezliktir. 17 kargo ücretini gören vatandaş almaz. En azından ben almam.  Burada bir ciddi bir sorun var. Siz ticaret kanununa dayandırarak sermaye artışı derseniz, İzmir’e yazık olur. İşin başka bir boyutuna kaçıyorsunuz. Yüz milyonlarla lirayı heba ediyorsunuz. Buna biz itiraz ediyoruz” diye konuştuHızal'ın bu çıkışına karşışık Kökkılınç, Halkın Bakkalı'nın PTT Kargo ile çalıştığını belirterek, "Kargo ücretlerinin neden 17 lira olduğunu isterseniz PTT Başmüdürlüğü'ne sorabilirsiniz" dedi.

ROTARY DESTEĞİNE AKP’DEN TEPKİ

Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Şube Müdürlüğü olarak ev sahipliği yapacağı, Alsancak Rotary Derneği işbirliğiyle yapılacak yarışma ve konser için 10 bin TL destek verilmesi önergesine AKP’li meclis üyelerinden tepki geldi. AKP’li Mısırlı, Rotary Derneği’nin varlıklı üyelerden oluştuğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenmeye ihtiyacı olmadığını söyledi. 

İŞÇİ PARALARINI ÖDEYEMİYORSUNUZ

Konuyla ilgili söz alan AKP’li Hızal, “Hukuk tekniği açısından bir protokol yok. Sadece buraya rakamsal olarak bir 10 bin lira yazılmış. Onun dışında bir hesap yapılsa milyonlar hazırlanacak. Komisyona bununla ilgili bir protokol yok. Dolayısıyla burada bir zimmet tehlikesi var. Bu usul yönünden eleştiri bir de esas… İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal açıdan ciddi bir problem yaşıyor. Bugün Büyükşehir’in değil 10 bin TL, 1 liraya ihtiyacı olduğu bir dönemden geçiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi personelin ikramiyelerini ödeme konusunda problemler yaşayan bir belediye haline geldi. Şu an Büyükşehir evde bakım hizmetlerini bile yapamıyor. Şimdi hal böyleyken siz Alsancak Rotary kulübüyle bir anlaşma yapıyorsunuz oraya da para aktarıyorsunuz. Hukuk açısından problem yaratıyorsunuz. Ondan sonra Grand plaza zarar eder, diğer şirketler zarar eder. Bu organizasyonu Grand Plaza yapacak” diye konuştu.

CHP’li Sözüpek ise, “Ekonomimizin kötü gittiğini söylüyorlar. Geçtiğimiz günlerde Buca metrosunun imza törenini yaptık. Keşke gelip milyarlık yatırımı görselerdi. Yine bir finans kuruluşundan AAA notu aldık. Yatırımlarımız devam ediyor. Siz sanata karşısınız. Kameralara karşı şov yapma ihtiyacınız olabilir buna izin vermeyeceğim” dedi.

SANATI DESTEKLENİYOR

Rotary Derneği’ne destek eleştirilere yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “İzmir, sanatla anılması gereken bir kent. İzmir’i temsil eden tüm parti gruplarının sanatla barışık olmasını dileriz. Sanatla ilgili her türlü etkinliğe destek vermelerini dileriz. Katılımcı demokrasi dediğimiz kavramla yönetiyoruz, 3 yıldır böyle çalışıyoruz. Bu çoğu zaman iş birliği protokolüyle gündeme geliyor ama katılımcı demokraside her zaman protokol yapmak zorunda değilsiniz. Rotary değerli bir sivil toplum kuruluşudur. Son derece önemli kamu hizmetleri yapan bir kulüp. Dolayısıyla sanatın desteklenmesi sanatın teşvikidir” dedi. CHP’li Kökkılınç, kargo ücretleriyle ilgili ise şunları söyledi:

“Arkadaşlar Halkın Bakkalı’daki kargo ücretlerine takmış durumdalar. Halkın Bakkalı’nda üretici kooperatiflerin alınmış olduğu ürünlerin satıldığı yerlerdir. Eğer birebir gidip alamıyorsanız internet üzerinden almak zorundasınız. Doğal, organik ürünlerin gelmesini istiyorsanız kargo bedelini ödemek zorundasınız. Biz herhangi bir firma değiliz, kamu ihale kurumu uymak zorundayız. Siz yeter ki alışveriş edin ben kargo ücretlerini öderim” dedi.