İzmir Barosu 25 Nisan 2018 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi davasında verilen karara tepki gösteren yazılı bir açıklama yaptı.

İzmir Barosu tarafından yapılan açıklama şöyle:

Cumhuriyet Gazetesi Kararı İle "Ülkemizin Dünya'daki Saygın Konumunu" Daha da İleri Taşıyan  "Bağımsız Yargımızı" Kutluyoruz 25 Nisan 2018 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerinden 15'ine toplam 81 yıl, 45 gün hapis cezası verilmiştir. Bugün itibari ile cezası beş yıldan az olup bu cezaları istinaf mahkemesince onanan Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper cezaevine girmiştir.

Türkiye, WJP 2019 değerlendirmesine göre dünya hukuk devleti sıralamasında 126 ülke arasında 109'uncu, hükümetin yetkilerinin sınırlandırılması konusunda 123'üncü,  temel hakların kullanımı bakımından 122'nci sıradadır.

Ülkemiz, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü 2019 yılı basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 157'ncidir. 2018 rakamlarına göre dünyada cezaevinde bulunan 250 gazetecinin 68'i Türkiye'de bulunmaktadır. Türkiye, açık ara dünyanın en büyük gazeteci hapishanesidir.

Bu bilgiler ışığında, "çağdaş hukuk normları doğrultusunda verdikleri karar” ile ülke yargısının dünyadaki “saygın konumunu” bir kat daha ileri taşıyan tam bağımsız yargı organlarımızı kutluyor, Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.