İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZENERJİ bünyesinde çalışan ve DİSK Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube'de örgütlü olan 5 bin 60 işçinin gözü kulağı Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde. 68 maddenin yer aldığı TİS taslağı için şimdiye kadar gerçekleştirilen 5 oturumda, 34 madde üzerinde uzlaşmaya varıldı. Sendika, bu sözleşmede ilk kez 400 liralık alışveriş çeki talebinde bulundu. Yine İş Kanunu'nda haftalık olarak yasal çalışma süresi olan 45 saatin, 40 saate düşürülmesi de istendi. Maddeler, henüz kabul görmedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden olan İZENERJİ bünyesindeki çalışan 5 bin 60 işçiyi kapsayan TİS görüşmeleri devam ediyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel- İş Sendikası İzmir 2 No'lu Şube ile Büyükşehir Belediyesi arasında 5'incisi yapılan toplu iş sözleşmesi oturumunda, 68 maddeden 34'ü kabul edildi. Şube Başkanı Arif Yıldız, bu yıl yapılan sözleşmeye ilk defa 400 liralık alışveriş çeki de eklediklerini söyledi. Sendika ayrıca, İş Kanunu'nda haftalık olarak yasal çalışma süresi olan 45 saatin, 40 saate düşürülmesini de talep etti. Maddeler, henüz kabul görmedi. Arif Yıldız, aynı işi yapan belediye çalışanları arasında ücret farkının yüksek olduğunu, bu makasın kapanması gerektiğini söyledi. Bürokratların, yüzde 10.5 oranında bir zam önerisinde bulunduklarını açıklayan Yıldız, "İZENERJİ bünyesinde çalışan 4 grup var. Asgari ücrete zam gelmeden önce yevmiyelerimiz 74 TL, 76 TL, 78 TL'ydi. Asgari ücrete zam gelince herkesin yevmiyesi 85 lira 25 kuruş oldu. İşveren de 85 liranın üzerinden değil 75 liranın üzerinden zam teklifini sundu. Bizim bu öneriyi kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

'Ücret eşitsizliği var'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in  'Eşit işe eşit ücret' ilkesini savunduğunu hatırlatan Arif Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşçi ücretlerinin eşitleneceği yer, toplu iş sözleşmesi masasıdır. Önümüzde 3,5 ay gibi bir süre var. Biz bu TİS'i masa başında çözüme kavuşturmak istiyoruz. Hiç bir emekçi arkadaşımızın cebine girende gözümüz yok. Son yapılan TSİ'lerde farklı şirketlerde çalışan ama aynı işi yapan ve farklı ücretler alan arkadaşlarımız var. Biz tabii ki yüzde 100 eşitlensin demiyoruz. Ama aradaki makasın daralması gerekiyor. Uçurum kapatılsın. Bugün sosyal hakları bir kenara bırakırsak günlük olarak alınan yevmiyede 1200- 1300 gibi bir fark oluştu. Bu da ciddi bir rakam. İşçiler arasında ücret eşitsizliği var. Biz iki teklif sunduk. 'Seyyanen zam verin, bunun  üzerine yüzdelik dilimi konuşalım' dedik. Belki yüzdelik olarak rakam yüksek olabilir ama 110 liranın yüzde 25'i ile 80 liranın yüzde 25'i bir değil. 110 lira yevmiye alana yüzde 25 verirsen, yevmiyesi 135 lira olur. 85 lira yevmiye alana yüzde 25- 30 önerirsen, 90- 93 lira gibi bir rakama tekabül ediyor. Böylece işçilerin günlük ücretlerinin arasında 40- 45 lira gibi bir fark oluşuyor."

'İZENERJİ en düşük ücreti alıyor'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den görüşme talep ettiklerini de belirten Yıldız, "Sayın Tunç Soyer'e süreci kendimiz anlatacağız. Kendi koşullarımızı anlatacağız. 31 Mart seçimlerinden önce nasıl her koşulda yanında durduysak, bundan sonra da aynı şekilde olacak. Başkanın da yaptığı açıklamaların arkasında duracağını biliyoruz. 5 milyon İzmir halkına doğumdan ölüme nasıl hizmet ediyorsak, aynı şekilde bu hizmetimizi vermeye devam edeceğiz. Ama aradaki makasın açık olması, işçiler arasındaki iş barışını da bozuyor. Biz iş barışının sağlanmasını istiyoruz. Arkadaşlarımızın kaygı ile işe gelmesini istemiyoruz. İZENERJİ işçisi, İzmir'de sendikalı olarak çalışıp da en düşük ücretleri alan işçilerdir. Sosyal hakları dahil bir bekar arkadaşımız 2 bin 500 lira alıyor. Temel tüketim maddelerine yüzde 35- 40 zam geldi. Bu ülkede enflasyonun yüzde 45'in üzerinde olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ülkedeki gerçek enflasyon ortada. Bizim maaşlarımız da gerçekten çok düşük. Biz eşitliğin sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

'Derdimiz üzüm yemek'

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni zarara uğratmak gibi bir dertlerinin olmadığını belirten Yıldız, şöyle dedi:

"Belediye de bizim, şirket de bizim. Buralara da sahip çıkmak istiyoruz. Derdimiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Gerçekten koşullarımız çok kötü, bu kötü koşulların düzeltilmesini istiyoruz. Tunç Başkan'ın işçiye, emekçiye, dünyaya bakış açısını iyi biliyoruz. İZENERJİ işçilerinin taleplerini karşılayacağına inanıyoruz." İşveren ile sendika arasında gerçekleştirilecek 6'ncı oturum ise 8 Mayıs'ta.