HABER / Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN şirketinde örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şube ile Büyükşehir yönetimi arasındaki 10. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin beşinci oturumunda anlaşma sağlanamadı. Belediye bürokratları tarafından teklif edilen yüzde 20.30 civarındaki zam teklifini sendika temsilcileri kabul etmedi.

Kabulü mümkün değil

Toplantı sonrasında şçiler ile bir araya gelen Genel-İş İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Faruk Saral, teklif edilen oranın kabul edilebilir bir teklif olmadığını söyleyerek şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından yüzde 20.30 oranında bir zam teklifi geldi. Bu teklifi kabul etmemiz mümkün değildi. Şu ana kadar ülkede bulunan ekonomik krizden kaynaklı kaybettiğimiz miktarları yeni alabilmiş durumdayız. Bunun üzerine talep edeceğimiz zam oranını işçilerin refah seviyesini düşünerek belirledik. Biz istediğimiz orana yakın bir orana sıcak bakacağımızı söyledik ve inanıyoruz örgütlü gücümüz ile mücadelemizi kazanacağız. Hakkımızı alana kadar da mücadelemiz devam edecek.”

14 şubat için çağrı

Genel İş 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal ise verilen teklifin ülkedeki enflasyon oranına denk geldiğini söyleyerek, “Çarşıda pazarda uygulanan fiyatların cebimizden çıktığını hepiniz biliyorsunuz. Teklifi geri çevirdik. Çünkü ekonomik kriz yaşıyoruz. Şuan ki verilen teklif, ülkede resmi açıklanan enflasyon oranına denk geliyor. Giderlerimizin bu resmi açıklanan enflasyonun ne kadar üzerinde olduğunu herkes biliyor. Pazarlık ettiğimiz bürokratlar da biliyor. Bu teklif ile geçinemeyeceğimizi belirttik. Yüzde 35 oranında zam istediğimizi ama en azından enflasyon oranı üzerinde bir teklifin bizi düşündüreceğini söyledik” diye konuştu.

İşçilere 14 Şubat'ta yapılacak olan diğer görüşmeyi hatırlatan Topal, işçileri eşleri ile birlikte İZELMAN bİnasına gelmeyi davet etti; “Biz bugün 500 kişiyiz ama haftaya sevgililer gününde eşleriniz ile birlikte gelin. Mücadelemize eşleriniz ile birlikte devam edelim” ifadelerini kullandı.