İzmir Körfezi'nde ulaşımı sağlayan İZDENİZ personelinin geçtiğim hafta başlattığı grevde altıncı gün geride bıraktı. Vapurlar iskelelerde bağlı tutulurken, personel de nöbet tutmaya devam ediyor.


Haber/ Umut KARAKOYUN

İzmir Körfezi'nde ulaşımı sağlayan İZDENİZ vapurları, grev nedeniyle çalışmıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) arasında yapılan ve sonuçlanmayan Toplu Sözleşme Görüşmeleri'nden (TİS) dolayı greve çıkan 250 personel, 6. günü geride bıraktı. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan İZDENİZ’e ait arabalı vapurlarda dahil olmak üzere toplam 19 vapur, iskelelerde bağlı tutulurken, personel de nöbetleşe dört ana iskelede bekliyor.

PERSONELİN MORALİ YÜKSEK

Denizciler Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Sarayoğlu, belediye cephesinden İZDENİZ personelinin 3 bin 500 lira maaş aldıkları yönünde açıklama yapıldığını söyleyerek bu açıklamaların doğruyu yansıtmadığını belirtti. Personelin bordrolarına baktıklarını ve çalışanların, bin 900 ile 2 bin 200 lira arasında maaş aldığını söyleyen Hüseyin Sarayoğlu, Aziz Kocaoğlu'na bu konuda yanlış bilgi verildiğini düşündüklerini açıkladı. Sarayoğlu; “Burada başka hesaplaşmaların olduğunu düşünüyorum. Ne olduğunu bilmiyorum ama bildiğim tek şey çalışanların ve halkın mağdur edildiği” dedi. Özellikle Karşıyaka'da vatandaşların kendilerine, yemek yapıp getirdiğini vurgulayan Hüseyin Sarayoğlu, bunun peronelin moralini yüksek tutmada etkili olduğuna değindi. Vatandaşların, grevde sonuna kadar gidilmesini istediklerini belirttiğini aktaran Başkan Hüseyin Sarayoğlu; “İstanbul'da da İzmir'de de şunu gördüm. Siyasette bir dahaki dönemi olmayanların, davranış şekilleri böyle. Personelin morali son derece iyi. Çoluk çocuğumuzla nöbetlerimiz sürüyor.

HALK SAHİP ÇIKIYOR

Amacımız, grevimizin sonuca varması. İzmir halkı bize sahip çıkıyor. Yarından (Çarşamba) sonra olumlu bir adım atılacağını düşünüyorum” dedi. Huzurlu olmadıklarını da dile getiren Hüseyin Sarayoğlu, huzursuzluklarının nedenini; “Grevde olduğumuz için veya çektiğimiz eziyetten dolayı değil. Gemiler kaç gündür bağlı, yazık günah. Kaç milyon dolar verilmiş. Halk perişan. Bunları görmemek olmaz” sözleri ile açıkladı. Büyükşehir ve bağlı kuruluşlarında çalışan personel arasında da alınan sosyal yardımlarda farklılıklar olduğunu belirten Sarayoğlu, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Aziz Kocaoğlu denildiğinde grevci başkan akla geliyor. Bu pek hoş değil. Hadi bizim sendikamız kötü. DİSK de mi kötü, İzelman greve gitti, kapıdan döndü. Onlar da mı kötü? En çok itiraz ettiğimiz nokta; İzelman'da çalışanın yemek parası 18 lira, İZDENİZ'dekinin 13 lira. Yakacak yardımı İzelman'da 250, İZDENİZ'de 75 lira. Böyle bir şey olur mu? Yapacaksan sosyal devlet ilkelerine göre yap. Bunlar eşit olmalı. Maaş farklılıklarını anlarım ancak sosyal haklarda tüm işçiler eşit haklara sahip olmalı. Adamı aldatmayın.”