İZDEDA’da bir araya gelen depremzedeler basın açıklaması düzenlerken dernek adına açıklamayı İZDEDA Başkanı Haydar Özkan gerçekleştirdi. Düzenlenen basın açıklamasında sözlerine sitemlerini belirterek başlayan Özkan, “Sesimizi duyan var mı? Sesimizi duymanız için daha kaç can vermemiz lazım? Artık yeter! TBMM sesimizi duymak için neyi bekliyor? Bugün 1 canımızı daha deprem nedeniyle kaybettik. Sizden ricam bugün deprem şehidi olan 118’inci şehidimiz için 1 dakikalık saygı duruşundan sonra konuşmama devam etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

UMARIM SÜRECE HIZ KAZANDIRIR
Yaşanan depremin yetkililere çağrı olduğunu belirten Özkan, “Maalesef deprem şehitlerimizin sayısı artmaya devam ediyor! Yapılan açıklamalara göre 1 vatandaşımız ağır olmak üzere 4 de yaralımız var. Umarım yaralı vatandaşlarımız bir an önce sağlığına kavuşur. Büyük İzmir depreminin ikinci yılını andığımız günlerin hemen ardından, bizi tekrar uykularımızdan uyandıran, merkez üssü İzmir’in Buca ilçesi olan şiddetli bir depremle daha sarsıldık. Gördük ki çok sevdiğimiz memleketimiz İzmir, bizi ve sorunlarımızı çözmek durumunda olanları şiddetle uyarmaya devam ediyor. Umarız bu uyarı ilgili kurum ve kuruluşlar açısından da etkili olur. İzmir halkının güvenliği için sağlam binalar inşa etmek konusuna hız kazandırır” diye konuştu.

MEVCUT HASARLAR ATMIŞTIR!
Sarsıntı sonrası evlerdeki hasar oranlarının da arttığını vurgulayan Özkan, “Bugün için ekonomik şartların zorlamasıyla az hasarlı ve riskli binalarında oturmak zorunda kalanlar bundan sonraki depremlerde can ve mal kaybı yaşayacak, yıkılan binalar nedeniyle insanlarımız ortada kalacak, kiralık ev talebi artacağından fahiş kira artışları depremzedeleri bir kez daha vuracaktır. Bunun için 23 ayın sonunda verildiği söylenen, ancak zorlayıcı şartları nedeniyle kullanılamayan Halkbank kredisi şartlarının iyileştirilmesi ve kullanılabilir hale getirilerek hızla evlerimizin inşaatına başlanması gerekmektedir. Halkbank tarafından verilecek olan krediyi dört gözle bekleyen, güvenli evlerine kavuşmak için can atan İzmir depremzedeleri artık rahat uyumak istiyor. Bu vesileyle evlerinden olan binlerce depremzede için 2 yıl ödemesiz faizsiz kredi sağlanmasının zaruri olduğunu tekrardan hatırlatmak isteriz. Bugün yaşadığımız deprem az hasarlı ve riskli binalarımızda yeni hasarlara neden olmuş, mevcut hasarları artırmıştır. Bu nedenle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünü’nün evlerinin hasar tespitinin yeniden yapılmasını isteyenlere bu taleplerini karşılamasını bekliyoruz” dedi.

ACİLEN ÖNLEMLER ALINMALI
Yeni bir İzmir depremini kentin kaldırmayacağını belirten Özkan ,“Kesinlikle kaldırmaz. 30 Ekim depremi İzmir depremi değilken bile akşam yaşanan 4,9 şiddetindeki depremin bile ne kadar korkuttuğunu gördük. Bu nedenle acilen önlemler alınmalı. Gece depremin yaşandığı saat 3’den beri dernek üyelerimiz ile birlikteyiz. Çoluğumun çocuğumdan önce depremzedelerimizin yardımına geldim fakat buradan sizlerin aracılığı ile de onlardan helallik istiyorum. Her zaman aklımdalar ancak benim burada da binlerce sorumlu olduğum depremzede ailem var. Ailem ve çocuklarım hakkını helal etsinler bana” ifadelerini kullandı.

HEMEN ÇALIŞMA YÜRÜTÜRÜZ
İZDEDA üyelerinden ‘evim hasar aldı’ gibi şikâyetler gelmesi durumunda bir çalışma yürütülüp yürütülmeyeceği hakkında değerlendirmelerde bulunan Özkan, “İl Müdürlüğümüz ile geçen günlerde konuştuk. Kendisi çalışmalarda hızlı yol alan birisi. Çözüm odaklı yaklaşıyır sorunlara. Bize dernek üyelerimizden bu tür şikayetler gelirse kendisi ile hemen iletişime geçip konuyla ilgili çalışma yürütürüz” dedi. UMARIM BİR VEKİLİMİZ BİZİ SAHİPLENİR DE… TBMM’de depremzedelerin devamlı bir temsilcisi olup olmadığı yönündeki soruya da yanıt veren Özkan, “Bireysel olarak gözükmüyor ancak birisinin bizi temsil etmesi gerektiği kanaatindeyim. Umarız bir milletvekilimiz bizi sahiplenir ve sorunlarımızı dile getirip çözümler için çalışır” ifadelerini kullandı.

TÜM İZMİRLİLER ÇALIŞMA YAPMALI
Depremzedelerin depremden depreme hatırlanması ve bir kişinin daha hayatını kaybetmesinin hatırlatılmasını da değerlendiren Özkan, “2 yılda çözemedik. Çözümle ilgili konularda ümidimiz var. İzmir bir deprem bölgesi ve bu deprem bölgesindeki insanları güvenli konutlarda oturtabilmek için bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğun altına sadece İZDEDA gövdesini sokmasın, tüm İzmir bu konuda bir çalışma yapmalı” diye konuştu.