İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrasındaki kuruluşlarının yıl dönümünü dernek binasında gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen yıl dönümü etkinliğine ev sahibi İZDEDA Başkanı Haydar Özkan'ın yanı sıra Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir ve Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman da katıldı.

BEKLEYEN SORUNLARIMIZ VAR

İZDEDA’nın kuruluş hikayesini paylaşan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, depremzedelerin bir araya gelerek dernek kurmasının Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtti. Dernekleşme süreciyle birlikte depremzedelerin kazanımlarını sıralayan Özkan, “Bütün çabalarımıza rağmen İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği İZDEDA'nın başaramadıklarına gelince; Etkili ve yetkili kişilere kentsel dönüşümcü olmadığımızı, depremzede olduğumuzu anlatamadık. Depremin partiler üstü ve siyaset üstü olduğunu söylediğimiz halde her partiden İzmir Milletvekilini deprem ve depremzede ortak paydasında bir masa etrafında buluşturamadık. Depremzedenin, maaşının iki katı taksitleri olan faizli krediyi ödeyemeyeceği için faizsiz kredi istediğini anlatamadık. Proje alanlarında hak kayıpları yaşayan depremzedenin rezerv alandan satış önceliği tanınmasını gerçekleştiremedik. Depremde vefatı olan ailelerin TOKİ ödemelerini yapmamalarını, bunun psikolojik çöküntü oluşturacağını anlatamadık. Aynı ilçede birden fazla evi olanların hak sahipliği konusunu çözemedik. Orta hasarlı ve ağır hasarlı binalarda kiracı olanlar ile apartman görevlilerine rezerv alandan satış önceliği verilmesi konusunu istedik, takip ediyoruz” diye konuştu. Özkan konuşmalarını tamamlamadan önce tüm depremzedeleri derneğe üye olmaya davet etti.

‘İSTEDİKLERİ KADAR RAHATSIZ OLSUNLAR’

Derneğin kuruluşunun birinci yıl dönümünde konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, depremin ilk gününden beri Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi olarak depremzedelerin yanlarında olduklarını belirtti. Sandal, “Ancak bir sitemimiz var. Devletimizin kurumları birbirinden farklıdır. Bu süreçte birçok kamu kurumuyum yapacağı işi arkadaşlarımızın sorumluluğunda olmadığını bilmesine rağmen Bayraklı Belediyesi'nden istedi vatandaşlarımız. Burada arkadaşlarımıza emsal ile ilgili söylenince arkadaşlarımız bunun gerçekleşebileceği ile ilgili kanaate sahip oldu ve Büyükşehirdeki emsal önerisine ret oyu verdiler. Bunları unutmamak lazım. Bir diğer konu. Devlet tabii ki üstüne düşeni yapacak. Yapmak zorunda. Çünkü biz devletin bir parçasıyız. Devlet hepimizin. Bazen eleştiriyoruz, bunları yüksek dille söylediğimizde bazı arkadaşlarımız rahatsız oluyor. İstedikleri kadar olsunlar" sözlerini kaydetti.

EVİNİZİ YAPMAYIN DEMEKLE AYNI

Depremzedelerin sorunlarını asıl çözmesi gerekenin deprem vergisini alan merkezi hükümet olduğunu dile getiren Sandal, “117 canımızı yitirdiğimiz ortamda, 20 bin kişinin evsiz kaldığı ortamda üzerlerine düşeni yapmamış vatandaşın aklını karıştırmaktan başka bir şey yapamamıştır. Gerek kredi gerek faizi konusunda Bayraklı'ya özel hiçbir işlem yapılmamıştır. İnşaat maliyetleri belliyken, 200 bin lira demek, 400 bin lira demek faizini doğru ayarlayamamak; vatandaşlara evlerinizi yapmayın demekle aynı şey. Biz Karadeniz bölgesindeki çabalarından dolayı bu arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Ancak söz konusu İzmir ve Bayraklı olanca ellerinin ayaklarının tutmadığını neden adım atmadığını merak ediyoruz. Bu vatandaşımızın derdini Karadeniz'deki yurttaşlarımız gibi neden çözmediniz? Depremin vergisini kim topladıysa vatandaşın derdini çözecek merci orasıdır. Belediyelerin kredi bulma ve alma yetkileri yok. Ancak onlar bir kararname ile bir gecede çözebilirler. Burada mağdur yurttaşımıza sıfır faizli kredi verdiğinizde bu ülke batmış mı olacak, tükenmiş mi olacak? Buradaki vatandaşların yüzde 80 emekli, yıllarca hizmet edip vergisini vermiş. Bu sorunların çözümünün temel sorumlusu devlettir. Diğer konularda da biz ve İBB gece gündüz yanınızdayız. Soruyorum. İBB ve Bayraklı Belediyesi'nin yaptığı işin kaçta kaçını yaptınız? Hizmette mi boy ölçüşeceğiz? Alın size hizmet. Biz sonuna kadar sizinle olacağız. Çünkü biz İzmir'iz, Bayraklıyız… Hep sahadaydık. Size hiç yalan söylemedik, yanıltıcı bilgi vermedik. Yapmamız gereken ne varsa yaptık” sözlerini kaydetti.

SADECE BAYRAKLIYA ÖZGÜ BİR İŞLEM

İnşaat süresi hakkında da çağrıda bulunan Sandal, “Biz bir K planlaması geçirdik arkadaş; buna itiraz ettiler, biz bir tane daha geçirdik. Sadece Bayraklı'ya özgü bir işlem. Diğer konu yüzde 20'lik bir artış. Odanın da buna itirazı var. Tunç Başkanımız bunula ilgili tüm girişimleri yaptı bu davaların vatandaş için sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız. Farz edin aksi bir durum oldu, binanızın ruhsatına başvururken statiği emsal artmış gibi yapın. Ancak bizden ruhsata gelirken bunu 8 kat üzerinde alacaksınız” diye konuştu.