Kadroya alınmak için başvuru yapan ancak İZBAN yönetimi tarafından evrakları alınmayan güvenlik ve temizlik personelinin sorunu çözüldü. DİSK’in İzmir Valiliği ile yaptığı görüşmeler sonucunda, toplam 700 işçinin evraklarının alımı başladı
AKP’nin çıkardığı 696 sayılı KHK ile kadroya alınacakları açıklanan taşeron işçiler, ilgili kurumlara başvurularını yapmayı sürdürürken, İZBAN’da ortaya çıkan sorun işçileri şaşkına çevirdi. İZBAN yönetiminin, yasanın kendilerini kapsamadığını belirterek 500’ü güvenlik, 200’ü temizlik personeli olmak üzere toplam 700 işçinin evraklarını almaması üzerine DİSK’e bağlı sendikalar, İzmir Valiliği’nin kapısını çaldı. Valilik ile yapılan görüşmeler sonrasında ise sorun aşıldı. İZBAN yönetimi, yasal başvuru süresi olan 11 Ocak mesai bitimine kısa bir süre kala personelin evraklarını almaya başladı. DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde açıklama yapan sendika, örgütlü mücadelenin gücüne dikkat çekti. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı; “Örgütlü mücadelenin getirdiği güç sayesinde evrakların alım işi başladı. İzmir Valiliği ile yapılan görüşmeler sonucunda İZBAN yönetimi evrakları almaya başladı. Bu gelişme, sendikanın ve örgütlü gücün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Örgütsüz toplum, örgütsüz işçi sınıfı kalmasın. Birlikte güçlü oluruz ve dünya işçi sınıfının elinde yükselir” dedi. Sarı, Türk-İş ve Hak-İş’i de eleştirerek şunları söyledi: “Sahada, alanda olmayan Türk-İş, Hak-İş’e sesleniyorum. Emekçinin yanında olun. Bu işçiler dünyayı, yeniden güzel bir hale getirmek için mücadele veriyor. Onların kaybedecek bir şeyleri yok. Ama kazanacağımız güzel bir dünya var. Hepinizi bu mücadeleye katkı sunmanızdan ötürü kutluyorum.”

ÖRGÜTLÜ MÜCADELENİN GÜCÜ

DİSK Güvenlik-Sen Genel Başkanı Serdar Aslan da, bir süredir bu sorunla uğraştıklarını açıkladı. İzmir Valiliği ile yaptıkları görüşmeler sonucunda evrakların alındığını kaydeden Aslan; “Bu bizim için bir müjde ama süreç henüz bitmedi. Bu noktada bize inanan güvenlik emekçileri arkadaşları kararlılıklarından dolayı kutluyorum” dedi. DİSK İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Kemal Köroğlu da açıklama yaptı. Sendikaların işçilerin evi olduğunu vurgulayan Başkan Kemal Köroğlu, şunları söyledi: “İşçi sınıfı örgütlenmedikten sonra, sendikalaşmadıktan sonra önündeki engelleri aşma şansına sahip değiller. İZBAN işçisi kısa süre içerisinde doğru bir tavır sergiledi. Örgütlü olarak hareket etti. İşçiler doğru adreslerde yani DİSK’e bağlı sendikalarda örgütlenirlerse önlerindeki engelleri daha rahat şekilde aşarlar.”