Ekim ayında yaşanan zehirlenme vakalarının ardından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde zehirlenme vakaları tekrar gündeme gelmişti. İYTE KYK yurdunda yaşanan yüzlerce öğrencinin zehirlenmesinin ardından geçtiğimiz günlerde okulun kendi yemekhanesinde çıkan yemeklerden toplam 600 civarı öğrenci ve öğretim görevlisi zehirlenmişti. Üniversite yönetimi, yemekhanede o gün çıkarılan, 'kremalı mantar çorbası, patates püresi, rulo köfte ve elma'dan Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü'ne numune gönderdi. İncelenen numuneler ise temiz çıktı. Üniversite yönetimi yaptığı resmi açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Merkezi Kafeteryamızda 4 ve 5 Nisan 2022 tarihlerinde sunulan öğle ve akşam menülerinden mevzuat uyarınca alınan örneklerin tamamı laboratuvar analizi için İzmir İl Tarım Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. 11 Nisan 2022 tarihli analiz sonuçları, kafeteryamızda sunulan yemeklerde insan sağlığını olumsuz etkileyecek herhangi bir mikroorganizma-patojene rastlanmadığını ortaya koymuştur.”

SULAR DA TEMİZ

Yapılan açıklamada, yemeklerin hazırlanmasında kullanılan sulardan da örnek alındığı ifade edildi. Açıklamada, “İçme, yemek hazırlama ve sunma, temizlik ve bulaşık amaçlı kullanılan sulardan alınan örnekler analiz için İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı'na gönderilmiştir. 11 Nisan 2022 tarihli analiz sonuçları, incelenen su örneklerinin 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğine' uygun olduğunu ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir durumun olmadığını ortaya koymuştur” denildi. Yapılan açıklama sonrası İYTE'li öğrenciler, zehirlenmelerinin sorumlusunun üniversite yönetimi ve yemek şirketi Batı Mutfak Limited Şirketi olduğunu ifade ederek suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

'İKİ TARAF DA SUÇLU'

Zehirlenen öğrencilerden Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencisi Güncem Ünsal, “Zehirlenmemizin sorumlusu, üniversite yönetimi ve yemek şirketidir. Tamamen sonuçlar temiz çıktı diyerek, suçu üzerlerinden atmaya çalışıyorlar. Ancak, sonuçlarda sadece bakteri olup olmadığına bakılmış. Peki biz neden zehirlendik? Yönetim, başka boyutlar araştırılıyor diyor, neler araştırılıyor? Yemeklerin numune sonuçlarında patojenlere bakılmış. Kimyasallar ve diğer olasılıklar neden göz önünde bulundurulmadı? Zehirlenmemizde, hem üniversite yönetiminin hem de yemek şirketinin suçlu olduğunu düşündüğümüz için suç duyurusunda bulunacağız. Bu işin peşini bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

'Çorba ekşiymiş'

Öğrenci Ünsal, sağlıklı yemek yemek istediklerini ifade ederek, “Hepimizin raporları var. İshal, mide bulantısı ve baş ağrısı yaşadık. Hala ishali, mide bulantısı devam eden arkadaşlarımız var. Ben sınava yetişmek zorunda olduğum için o gün neredeyse yemeklerin tadını anlamayacak şekilde hızlı yemek yedim. Arkadaşlarımın birçoğu, mantar çorbasının ekşi olduğunu söylemişlerdi. Kreması nedeniyle ekşi olabileceğini düşünmüştük. Biz sağlıklı yemek yemek istiyoruz. Şirketin en yakın zamanda değişmesini talep ediyoruz” diye konuştu. 

Bir öğrencinin zehirlendiğine dair sağlık raporu: