İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı Ve İşyeri Hekimliği Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, kronik hastalığı olan işçilerin, idari ve ücretli izinli sayılmadığını, hangi şartlarda çalışabileceklerinin de belirtilmediği kaydedildi. İşyeri hekimleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan konuyla ilgili bir açıklama gelmediğini belirterek, “İşçi sağlığı ve iş güvenliğinden sorumlu Bakan siz değil misiniz? Sorumluluğunuzu yerine getiriniz” sözleriyle tepki gösterdi.

Virüs ayrım yapmıyor

Açıklamada, “3 milyon kamu çalışanının (4/c) çalışma koşullarına ilişkin Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, Sağlık Bakanı açıklama yapmakta, genelge çıkarılmakta ancak 16 milyon aktif sigortalı (4/a) çalışan işçilerin çalışma yaşamına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamaktadır. Yeni korona virüs bulaşta ayrım yapmaz iken, kronik hastalığı bulunan çalışanlara yönelik tedbirler konusunda çalışanlar arasında ayrımcılık yapılmaktadır. Özel sektörde çalışan kronik hastalığı olan işçiler, izinli sayılanlar arasında yer almamıştır. Daha önceki genelgelerde, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kronik hastalığı olan ve çalıştırılmayıp evlerine gönderilen, sokağa çıkma kısıtlaması, çalışma yasağı getirilen işçiler, 'açlık-hastalık-ölüm' üçgeninde sıkışmış durumdadır” ifadeleri yer aldı.

Genelge yayınlanmalı

İşyeri hekimlerinin de bu konuda tereddüt yaşadıkları aktarılan açıklama, şöyle devam etti: “Çalışanlar arasında böyle bir ayrımcılık salgınla mücadeleye ve topluma zarar vermektedir. Özel sektörde çalışanlardan kronik hastalığı olanların herhangi bir hak kaybı yaşamadan izinli sayılmalarının sağlanması, kişinin anayasal temel hakları arasındaki yaşam ve sağlık hakkı ile çalışma hakkının korunması açısından değerlidir. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı, çalışanlar arasındaki ayrımcı uygulamaya son vermeye ve kronik hastalığı bulunan işçilerin çalışma yaşamlarına ilişkin genelge yayınlayarak, işçileri ve işverenleri acilen bilgilendirmeye çağırıyoruz.”