HABER/ Gökçe ADAR

Üçkuyular'da mahkeme kararına rağmen inşaatı süren İstinye Park AVM ve Otel projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeniden ÇED olumlu raporu verdi. Şehir plancıları ve çevre mühendisleri, hukuksuzluğa dikkat çekti

İzmir Üçkuyular Meydanı'nda inşaat çalışmaları süren, “İzmir İstinye Park Otel ve İstinye Park Alışveriş Merkezi” projesi için yeniden ÇED olumlu raporu verildi. Şubat ayında, projeye “ÇED gerekli değildir” raporu verilmişti. İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi ise ÇED gerekli değildir kararını iptal etmişti. Karar iptali ardından dosya yeniden bakanlığa sunulmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise, projeye olumlu rapor vererek, ÇED'i tekrar onayladı.

Telafisi olmayacak

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol, “Bir kez daha bakanlığın onayladığı bu rapor, aslında bizim için çok önem taşımıyor. Çünkü bu inşaat, hukuki ve meşru olmayan bir süreç izliyor. Mahkeme kararı olmasına rağmen, inşaat çalışmaları devam ediyor. Biz, başta Çevre Mühendisleri Odası olmak üzere, bir çok meslek odası temsilcileri ile birlikte, proje üzerine 3-4 tane dava açtık. Bu davalara rağmen inşaatın çalışmaları devam ediyor. Ne yazık ki alanda, hukuki prosedürler ters işliyor” diye konuştu. Projenin bir kent suçu olduğunu yineleyen Şenyol, şöyle devam etti: “İnşaatın devam etmesi, hukuku karşısına aldığını gösteriyor. Bu bir suçtur. Bu inşaat tamamlandığı zaman, alt yapı sorunları daha da artacak. Şu an trafiği kenetlenmiş olan bölgenin, inşaat sonrası durumu daha da kötüye gidecek. Telafisi olmayan bir yapılaşma hayata geçmiş olacak.”

ÇED hükümsüzdür

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emine Helil İnay Kınay ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın temel görevinin sağlıklı kentleşmeyi sağlamak olduğunu ancak bakanlığın amacının ters yönünde çalışmalar yaptığını dile getirdi. Kınay, “Bakanlık, çalışma amacına ters olarak ÇED raporları ve olumlu kararlarla bu süreci hızlandırıyor. Bunun en açık örneği Balçova'da inşaatı devam eden İstinye Park Projesi'dir. Kamusal alanda, Balçova Belediyesi sınırları içerisinde bulunan İstinye Park ile ilgili ÇED Olumlu Belgesi mahkeme kararı ile iptal edilmiş ve mahkeme tarafından inşaatın mühürlenmesi, durdurulması kararı verilmişti. Ancak konu ile ilgili Balçova Belediyesi'nin gerekli süreci yürütmesi beklenirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan bir yazışma ile projeye ait inşaatın durdurulması engellenmiştir. Süreç içerisinde de yeni bir ÇED raporu ile projeye yeniden ÇED olumlu kararı verilmiştir. ÇED'in nasıl hükümsüz kaldığı ve mahkeme kararlarının arkasından dolanılarak, süreçlerin yürütüldüğünün bir örneğini, bu projede görmüş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Plansız yapılaşmaya karşı savaşacağız

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emine Helil İnay Kınay, İzmir'de plansız yapılaşma süreçlerinin getirdiği sorunlar ile boğuşmaya devam edeceklerini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentlerin, sağlıklı gelişiminin en önemli parçası olan doğru planlama süreci göz ardı edildikçe, trafik, hava kirliliği ve betonlaşma yüzünden nefes alamadığımız alanların parçası olacağız. Konu ile ilgili TMMOB ve ilgili odalar hukuki mücadelerine devam edecek. Kente ve halka karşı işlenen suçlara karşı hukuki mücadelemiz ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız, devam edecektir.”