HABER/ Gökçe ADAR

Mahkeme kararlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir kez daha İstinye Park AVM ve Otel projesi için ÇED izni verdi. Üçkuyular Meydanı'nda yapımı devam eden İstinye Park Alışveriş Merkezi ve Otel projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir kez daha onay verdi. Son olarak 2017'nin Eylül ayında 'ÇED olumlu kararı' mahkeme tarafından iptal edilen proje için sunulan yeni çevresel etki değerlendirme dosyası, bakanlığın İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'ndan (İDK) yine geçti.

İtiraz süresi 10 gün

Bakanlığın sitesinde yapılan duyuruya göre, proje dosyası yeterli bulundu, nihai olarak kabul edildi. 10 günlük itiraz sürecinin ardından da ÇED olumlu kararı tamamen kesinleşecek. Proje için yeniden ÇED süreci başlatılmazken 2009/7 sayılı genelge uygulandı. Proje dosyasındaki ufak tefek değişiklilerle yeni ÇED kararı kararı verildi. Projenin şimdiye iki defa ÇED kararı iki defa de imar planları iptal edildi ancak iptal kararlarına rağmen inşaat çalışmaları durdurulmadı, proje ÇED'siz, plansız yükselmeye devam etmişti. Söz konusu alan, daha önceki imar planlarında resmi tesis alanı, açık pazar yeri alanı, çocuk parkı, yeşil alan iken 2015 yılındaki plan tadilatı ile ticaret merkezi ve otel imarına çevrilmiş, değeri arttırılmıştı. Alandaki Karabağlar Vergi Dairesi, lise, terminal, pazar alanı ise Karabağlar sınırındaki başka parsellere taşınmıştı.

TMMOB: Kent suçu

Konuya dair konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol, gelişmeyi şöyle değerlendirdi: “Bu karar, iptal edilen imar planları sayesinde onaylandı. Hukuki ve meşru olmayan bir inşaat süreci devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED raporlarını ve imar raporlarını hızlıca onayladı. Balçova Belediye Başkanı da şirketin mağdur olmaması istedi ve hukuku karşısına aldı. Burası bir kent suçudur. Bu inşaat tamamlandığı zaman, alt yapı sorunları daha da artacak. Şuan bölgenin trafiği kenetlenmiş durumda zaten. Daha da kötü olacak. Telafisi olmayan bir yapılaşma olacak.” Meslek odaları ile birlikte konuya dair çalışma başlatacaklarını söyleyen Şenyol, “Biz başta Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olmak üzere, diğer meslek odaları ile birlikte, dava sürecinde olan konuyu gündemimize alarak, onaylanan ÇED ile ilgili çalışmalar başlatarak, konuyu tekrar hukuğa taşıyacağız.”