Haber/ Murat ERVİN

Tarım kenti olma özelliğinin yanında sanayi kenti olma yolunda da hızla ilerleyen İzmir’de 13 organize sanayi bölgesinin yanı sıra Aliağa’da SOCAR Özel Endüstri Bölgesi ve MOST Makine Enerji Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. Adı altında 2 endüstri bölgesi de yer almakta. Ayrıca Dikili, Bayındır, Kınık ve Bergama’da da Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi bulunmakta.

6 BİN 128 FUTBOL SAHASI

İhtisas OSB’ler haricindeki OSB’lerin toplam büyüklüğü 4 bin 351 hektar. Bu ise tam 6 bin 128 adet futbol sahasına eşit. Söz konusu 13 OSB’nin toplam çalışanı ise 112 bin 954 kişi. Bu sayı ise nüfusu 36 bin 727 kişi olan Güzelbahçe’nin 3 katından fazla. Bu çalışanların her birinin 3 kişilik bir ailesi olduğu düşünülürse 344 bin nüfusa sahip Konak’a yakın bir sayının yani 338 bin 862 kişinin OSB’ler sayesinde yaşamını idame ettirdiği görülmekte. Bu sayılara Özel Endüstri Bölgeleri ile İhtisas OSB’ler de eklendiğinde çok daha yüksek sayılara ulaşmak mümkün.

ÇEVRECİ VE MİLLİ ÜRÜNLER

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından Ağustos ayında hazırlanan ‘Pandemi Sürecinde İzmir Ekonomisini Sürükleyen Sektör: Sanayi’ başlıklı raporunda İzmir’in dış ticaret fazlası veren yapısı ve çok çeşitli sektörün katkısıyla ortaya çıkan ihracat potansiyeli ve sanayi sektörünün kent ekonomisine büyük katkı yaptığı belirtildi. İzmir’de daha fazla istihdam yaratılması için sanayinin ve özellikle imalat sanayinin payının arttırılması gerektiğinin belirtildiği raporda, “Çevreye uyumlu ve iklime zarar vermeyecek sektörlere; yerli ve milli ürünlere önümüzdeki dönemde öncelik verileceği görülmekte” ifadelerine yer verildi.

SOSYAL MEDYA VURGUSU

Önümüzdeki dönemde sağlık yatırımları, yeşil toparlanma ve düşük karbon ekonomisine geçiş için altyapı ve enerji yatırımlarının ön planda olacağının vurgulandığı raporda, “İzmir’in yeşil ekonomi kriterlerine uyumlu, dijital gelişmeleri benimseyen ve yüksek katma değer sağlayan ve ileri teknolojiyi kullanan imalata yönelmesi akılcı olabilir. Hizmetler sektöründe dijital gelişime daha çok önem verilmesi ve e-ticaretin, e-ihracatın, sosyal medyanın ve dijital uygulamaların daha çok kullanılması dış alıcılara ulaşmak açısından fayda sağlayacaktır” denildi.

TARIMDA PARALEL

Atatürk OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, kimseye yükü olmayan ve sanayi üretimine odaklanan OSB’lerin çevreye de duyarlı olduğunu söyledi. Uğurtaş, “Ayrıca tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinin de kurulmaya başlanması ile tarım ve sanayi birlikte hareket edebilecek. Türkiye’nin ilk sanayi kuruluşlarının kurulduğu, tarımda ise ülkemizin en verimli topraklarını barındıran İzmir’in her iki alanda paralel ilerlemesi kentimizin gelişimine önemli katkılar sunacak” dedi.

ATATÜRK OSB BAŞI ÇEKİYOR

Hazırlanan rapora göre İzmir’de en fazla istihdam sağlayan organize sanayi bölgesi Atatürk OSB oldu. Çiğli’deki Atatürk OSB, 45 bin kişiye iş imkanı sağlarken bu OSB’yi sırasıyla 27 bin 500 kişiyle Kemalpaşa OSB ve 15 bin çalışanla İTOB OSB takip etti. Alan büyüklüğü bakımından ise bin 317 hektar ile Kemalpaşa OSB başı çekerken onu sırasıyla 922 hektarla Aliağa Kimya OSB ve 623 hektarla Atatürk OSB izledi.