Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, Aliağa Demokrasi Meydanı'nda, Emek ve Barış Şenlikleri düzenleyecek. Genel-İş Sendikası Aliağa Belediyesi Baştemsilcisi Doğanşah Aydın, 5 yıl aranın ardından şenliklerin tekrar yapılacak olmasının heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, “Aliağa Belediyesi'nden haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan ve aylardır Demokrasi Meydanı’nda emeğin hakları için mücadele eden işçilerin önerisi üzerine Emek ve Demokrasi Platformu olarak kentimizde yok edilmeye çalışılan Emek ve Barış Şenlikleri geleneğini yeniden sürdürme kararı aldık. Şenlikleri, Aliağa halkıyla buluşturmanın coşkusunu ve heyecanını yaşıyoruz” dedi.

İki gün devam edecek

İşten çıkarılan Aliağa Belediyesi işçileri için düzenlenecek olan şenliğin önemine vurgu yapan Aydın, şöyle konuştu: “İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere İzmir’in Emek ve Demokrasi Güçleri'nin de desteklemesiyle birlikte, iki günlük bir program hazırladık. İki günlük bu programın, Aliağamızın emek tarihine önemli bir katkı sunacağına olan inancımızla, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve ekibine, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'ne ve platform bileşenlerimize, Aliağa halkı adına teşekkürü bir borç biliriz.”

Aydın, Aliağa'da işten çıkarılan işçilerle birlikte ucuz iş gücünün yaratılmak istendiğini söyledi. Aliağa'da gün geçtikçe değişen bir yapı olduğunun ve bu tablonun değişmesi adına, barış ve kardeşliğin egemen olduğu bir Aliağa için ‘Emek ve Barış Şenlikleri’ni yaşatmanın çok önemli olduğuna değinen Aydın, şöyle devam etti:

Ucuz iş gücü isteniyor

“Bu şehir uzun bir zamandır duygularından, yüreğinden kimliğinden koparılmak isteniyor. Emeğin başkenti yakıştırılması yapılan, Türkiye ve Uluslararası kamuoyunda da bu yakıştırmanın benimsendiği bu kent, yani güzel Aliağamızın emek ve mücadele geçmişi ile ilgili her türlü bağı unutturularak iş güvenliği ve nitelikli iş gücünün ve sendikal örgütlenmenin olmadığı ucuz iş gücü cennetine dönüşmüş bir Aliağa yaratılmak isteniyor. Oysa bu kenti geçmişinden, değerlerinden koparmanın o kadar da kolay olmadığını bilmeliler.”

Düzenlenecek şenlik bu akşam başlayarak yarın sona erecek. Şenlikte, bu akşam Selçuk Balcı sahne alacak. Yarın akşam ise, Ezginin Günlüğü Aliağalılar ile buluşacak. Etkinlikte, şiir dinletileri ve tiyatro gösterileri de yer alacak. Gökçe ADAR

Aliağa'da ne olmuştu?

Aliağa Belediyesi Personel A.Ş.'de çalışan işçiler işten çıkarılmasının ardından Demokrasi Meydanı’nda direniş çadırları kurmuş, çalışan işçiler de iş durdurma kararı alarak yaşanılan durumu protesto etmeye başlamıştı. DİSK'e bağlı sendikaların İzmir Şube temsilcileri, İzmir'in birçok bölgesinde imza kampanyası başlatmış, Aliağa Belediye işçilerinin işlerine geri alınması gerektiğini ifade etmişti. Sendika temsilcileri ise belediye yetkililerine uzlaşma çağrısı yapmıştı. Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Cahit Ayan'ın, işçilere son hak edişlerinin bir kısmını yatırmak için adım atma eğiliminde olduklarını söylemesine rağmen işçiler, belediyeden alacaklarının yatırılmadığını ifade etti. Aliağa Belediyesi işçileri'nin, Demokrasi Meydanı'nda başlattıkları direniş, 126'ncı gününde.