Haber/ Didar Demirci

Basmane Çınarı altında bir araya toplanan işçilere DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, Türkiye Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve İzmir’deki siyasi partilerin yönetim kurulu üyeleri, temsilcileri işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma bayramını kutladı. Pandemi günlerinde sağlık emekçilerinin verdiği mücadelelerden dolayı 1 Mayıs açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz okudu. Ortak açıklamada, “İnsanca yaşamak için üreteceğimiz yeni bir toplumsal düzeni emek ve bilimle kuracağız” denildi.

Mevcut düzenin dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şeyin sunmadığını bu düzenin küresel salgınla büyük bir uygarlık krizi yaşadığının dile getirildiği ortak açıklamada, “Ortak hastalığımız kapitalizm! İnsanlığın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor. Bu uygarlık krizi bir kez daha gösteriyor ki, bu düzenin çarkları bizleri, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenleri insanca yaşatmak için kurulmamış. Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor” denildi.

İnsan için değil sermaye çarkı için üretiliyor

İnsani ihtiyaçlar için, insanca yaşamak için, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmediklerini, sadece sermayenin, düzenin çarkları dönsün diye ürettiklerini dile getirdikleri ortak açıklamada, “İşte 2020 1 Mayıs'ı bu gerçekliğin en çıplak haliyle görüldüğü ve bunun karşısında işçi sınıfının başka bir dünya, yeni bir toplumsal düzen iradesinin dünya çapında haykırıldığı bir kırılma anı olarak tarihe geçecek. Biz yeni bir toplumsal düzen istiyoruz. Eğer bugün insanca yaşamak için üreten biz emekçilerin düzeni egemen olsaydı salgına karşı göstermelik bir mücadele yerine gerçek bir mücadele verirdik” denildi.

Tüm dünyanın sırtında bir yük

Mevcut düzenin akıldışı olduğunu ve toplumları hastalığa, dünyayı ekolojik krizlere, üretenleri açlığa, işsizliğe, güvencesizliğe mahkum ettiği vurgulanan açıklamanın devamında, “Bu düzenin çarkları bizim emeğimizle, aklımızla, bilgimizle dönüyor, öyle ise biz bu düzeni emekten, demokrasiden, barıştan yana değiştirebiliriz. Biz emekçiler sermaye değil halk egemenliğini esas alan, sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzeni kurmak için seferber olacağız. 2020 1 Mayıs'ında tarihin bu kırılma anında ilan ediyoruz: Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı böylesi bir toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceğiz. Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız” ifadeleri kullanıldı.