Haber/ Didar DEMİRCİ

Birçok sektörde korona virüs salgını nedeniyle olağanüstü önlemler alınırken inşaat firmalarının işçilerin yaşamlarını riske atarak çalışmaya devam etmesi tepki çekti. Sektörde çalışanların çoğunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen işçiler olduğu ve işten çıkarılmakla tehdit edildikleri iddia edildi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, konu hakkında çok sayıda şikayet aldıklarını ancak çalışma alanlarına girmediği için yaptırım uygulayamadıklarını söyledi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da korona virüs testi pozitif çıkan işçilere baskı uygulanarak konunun örtbas edildiğini iddia etti.

Yaptırım uygulayamıyoruz

Korona virüs salgınının inşaat sektörü üzerindeki etkisini sağlıklı bir şekilde ölçmenin mümkün olmadığını dile getiren Eylem Ulutaş Ayatar, “Salgının ortadan kalkması durumunda ne kadar etkilendiğimizi daha net görebiliriz. Ama birçok yatırımın yavaşlayacağını, durma noktasına geleceğini söylemek çok yanlış olmaz” dedi. Ekmeğini inşaatlarda çalışarak kazanan işçiler, kendilerinin işsiz bırakılmakla tehdit edildiğini ve olası bir salgın durumunda sorumluluğun işçinin kendisinde olduğunu belirten bir taahhütname imzalattıklarını iddia etmeleri üzerine Ayatar, “Bize konuya ilişkin bir bilgi gelmedi ancak şu duyumları biz de aldık. ‘Herhangi bir salgından etkilenirsem, kendi sorumluluğumdadır’ diye taahhütname imzalatıldığına dair bir söylenti söz konusu. İnşaat Mühendisleri olarak konu bizim çalışma alanımız dışında kaldığından dolayı bir soruşturma yapamıyoruz ve yaptırım uygulayamıyoruz” diye konuştu.

Kaderlerine terk edildiler

Bazı şantiyelerde korona virüse karşı önlemler alınırken, bazılarında bu önlemlerin alınmadığı konusunda bilgilerin geldiğini açıklayan Ayatar, şöyle konuştu: “Şantiyelerde kullanılan ortak yemekhane, yatakhaneler ve idari bürolar fiziksel mesafeye uyulmasını ve hijyenin sağlanmasını zorlaştırıcı unsurlardır. Ayrıca sahadaki çalışma ortamında da fiziki mesafenin korunamadığı durumlar olabilir. Böyle bir ortamda salgın hastalıkla mücadele etmek kaçınılmaz olarak zor olacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın şantiyelerde alınması gereken önlemlerle ilgili genelgesi kapsamında denetimlerin yapılması gerekiyor.”

Parayı betona gömüyorlar

Bu dönemde denetimin çok önemli olduğunu vurgulayan Ayatar, “Çalışılan ortamlarda önlem alınmalı, alınıp alınmadığı denetlenmeli, denetlenmiyorsa o işyeri çalışanların sosyal hakları güvence altına alınmak kaydıyla bir süreliğine kapatılmalıdır” ifadesini kullandı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise iddiaları onaylayarak şu sözleri kullandı: “Hem yurt içinde hem de yurt dışında inşaatlar devam ediyor. Hatta Cumhurbaşkanlığı'nın yazlık konutunda da inşaatlar durdurulmadı. İnşaatta çalışanlara bu konuda bir baskı söz konusu. Bazı inşaat işçilerinde korona virüs testi pozitif çıkmasına rağmen çalışanlara baskı uygulanarak, konunun üstü örtülüyor. Sanki bu dönemde yaptıklarını satabileceklermiş gibi parayı betona gömmeye devam ediyorlar.”

İYİ-SEN: İşçiler eylemde

Limak İnşaat'ın Kuveyt Havalimanı inşaatında yüzlerce işçi, eylem başlattı. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası'ndan (İYİ-SEN) yapılan açıklamada, “Türkiye'den Kuveyt'e çalışmaya giden inşaat işçilerine Kovid-19 salgını nedeniyle memleketlerine gönderilecekleri Limak yetkilileri tarafindan söylendi. İşçiler içerde kalan maaşlarını, yıllık izin ücretlerini, mesailerini ve tazminatlarını talep edince firma yetkilileri işçileri istifaya zorladı. İnşaat işçileri istifa etmeyi reddetti. Haklarını alıp güvenli bir şekilde memlekete dönmek istediklerini bildirdi. Limak İnşaat, işçilerin taleplerini kabul etmeyerek işçilere baskı yaparak ücretleri ödemeden işçileri göndermeye çalıştı” denildi.

Reklam çabası

İşçilerin önceki gün Kuveyt'te Limak'ın ofisinin önünde eylem başlattığı aktarılan açıklama şu sözlerle noktalandı: “Bugün de (dün) işçiler hakları için mücadele ediyor. Limak İnşaat ise kamuoyuna tüm işçilere haklarının ödendiğini ve salgına karşı önlem aldığını açıklıyor. Bu açıklama bir reklam ve kendini kurtarma çabasıdır. Mücadele eden inşaat işçileri, Türkiye Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir'in sahibi olduğu Limak İnşaat'ın önünde hakları için mücadele ediyor. Limak'ın yalanlarını bir bir ortaya döküyor! İnşaat işçisi kazanacak!”