Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir’in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tersanelerinde çalışan işçilerin iş bırakma eylemi 10’uncu gününde de devam ediyor. İşçiler bu kez taleplerini, kamuoyuna ve basına haykırmak için Aliağa Demokrasi Meydanında toplandı. İnsanca çalışma koşulları ve insanca yaşayabilecekleri bir ücret talep eden işçiler adına basın açıklamasını Erdem Pektaş okudu. Pektaş, “Günlerdir taleplerimizi tek tek sıraladık. Ancak görmeyen gözler, duymayan kulaklar için bir kez daha buradan haykırmak istiyoruz. Gemi söküm cehennem işçiler köle kalmayacak” dedi. Öte yandan alanda “İşçiyiz haklıyız kazanacağız. Susma sustukça sıra sana gelecek. İşçilerin birliği sermayeyi yenecek. Birleşe birleşe kazanacağız. Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz. Grevin simgesi gemi söküm işçisi” şeklinde sloganlar atıldı.

PATRONLAR KAR EDERKEN BİZ EZİLİYORUZ

Dünyanın üçüncü Avrupa’nın ise tek gemi söküm tesislerinin İzmir’in Aliağa ilçesinde olduğunu ve yıllık iş hacminin 200 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Pektaş, “Tersane patronları kâr rekorları kırıyor. Ama biz, tersanede tüm değerleri yaratan işçiler olarak emeğimizin, alınterimizin karşılığını alamıyoruz. Her gün artan enflasyon karşısında biraz daha eziliyoruz. İnsanca yaşanabilecek bir ücret istiyoruz” sözlerini kaydetti. Ağır ve zor şartlar altında çalıştıklarını da dile getiren Pektaş, “Alınmayan önlemler nedeniyle her gün ölüme ya da sakatlanmalara davetiye çıkartılıyor. Güvenli ve insanca çalışma koşulları istiyoruz” diye konuştu.

HAVADA BULUT YEVMİYEYİ UNUT

Güvencesiz çalıştıklarını belirten Pektaş, “Yağmur yağdığında ya da hava şartları kötü olduğunda çalışmıyoruz ve ücretlerimiz kesiliyor. SGK primlerimiz çalıştığımız gün kadar yatırılıyor. Mesai ücretlerimiz kesiliyor. Çoğu durumda maaşlarımızın bir kısmı bankaya bir kısmı elden veriliyor.  Burada kuralsızlık kural haline gelmiş bulunuyor.Düşünün ki, her bir işçinin en doğal ve temel hakkı olan yıllık izin için biz Gemi Söküm işçisinin direnmesi, talep etmesi gerekiyor. Mazeret izinlerinin ücretlerden kesilmemesi, resmi tatillerin ek mesai ücretleri üzerinden hesaplanması zaten olması gereken başlıklarken, biz gemi söküm işçileri için mücadele konusu durumunda. Bu liste daha da uzatılabilir” ifadelerini kullandı.

ARTIK YETER

Hukuksuzluğun hat safhada olduğunu dile getiren Pektaş, “Artık haklarımızı istiyoruz. Artık yan yana geldik, birlik olduk ve taleplerimizin bir an önce karşılanmasını istiyoruz. Bunun için direniyoruz” dedi. İşçilerin taleplerini sıralayan Pektaş, bu maddelerin ilk üçünün kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. Pektaş, “Bir, ücretlerimize zam yapılmasını istiyoruz. İki, haklı taleplerimizden kaynaklı, gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizden kaynaklı kimsenin işten atılmayacağına dair güvence istiyoruz. Açılan davanın geri çekilmesini bekliyoruz. Üç, taleplerimiz ve temsilcilerimiz protokol altına alınarak tanınsın istiyoruz” dedi. Talepleri kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini aktaran Pektaş, 14 maddelik diğer taleplerini şu şekilde sıraladı:

1-Maaşların alınan ücret üzerinden bankaya yatırılması istiyoruz.

2-Mesai saat ücretlerinin 4 saatinin 1 yevmiye olması istiyoruz.

3-Hava olumsuz koşullarında çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesini istiyoruz.

4-KKD'lerin (Kişisel Koruyucu Donanım) zamanında eksiksiz dağıtılmasını istiyoruz.

5-Oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz.

6-Sigortaların kesilmemesini istiyoruz.

7-Sosyal tesislerin düzeltilmesini istiyoruz.

8- Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesini istiyoruz.

9-Resmi tatillerin ekstra mesai olarak verilmesini istiyoruz.

10-Yıllık izinlerin verilmesini istiyoruz.

11-Mevcut sertifikanın bütün şantiyelerde geçerli olmasını istiyoruz.

12-İşe giriş kısmında sağlık raporu ücretinin işveren tarafından karşılanmasını istiyoruz.

13- Zamların 6 ayda bir yapılmasını istiyoruz.

14- Gemi sökümün ağır sanayi olarak tanınmasını istiyoruz.