Patronlar, “İzmir iş dünyası olarak Türkiye'ye örnek olmayı sürdüreceğiz” mesajı verdi 



KÜLLERİNDEN DOĞDU
Mahmut Özgener (İZTO Başkanı): Tam 100 yıl önce, bu topraklarda asla hafızalardan silinmeyecek anlar yaşandı. İzmir’imiz büyük bir kahramanlık destanına şahitlik etti. Kurtuluş mücadelesinin, bağımsızlık ve vatanseverliğin sembol şehri olan İzmir, tarihi boyunca tıpkı bir Anka kuşu gibi defalarca küllerinden doğdu. İşgalin ve savaşın yıkımını yaşayan, iktisadi bakımdan çökmüş olan İzmir, kısa süre içinde kendisini toparlayarak İzmir İktisat Kongresi’ni düzenledi. İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılında başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.



2'NCİ YÜZYILA DOĞRU
Ender Yorgancılar (EBSO Başkanı): 9 Eylül 1922 sadece İzmir’in değil, ülkemizin de kurtuluşunun, misak-ı millinin tesisinin ve modern bir Cumhuriyete giden yolun sembolüdür. 1919’da başlattığı mücadeleyi, büyük zorluklar ve fedakarlıklardan sonra 9 Eylül 1922’de mutlak bir zafere eriştiren Ulu Önder Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizle gazilerimizi minnetle yad ediyorum. Bu asırlık çınar, bugün de hepimizi gölgesinde korumaya devam ediyor. Tehditleri bertaraf ederek, geleceğe emin adımlarla yürümemiz yine sadece bir asır önceki mücadele ruhuyla mümkün olabilir. O nedenle kutlama törenine gerek yok diyen ve o ruhu önemsemeyen zihniyeti kabul edemeyiz. 



SORGULAMALIYIZ
Işınsu Kestelli (İTB Başkanı): Bugün 9 Eylül 2022. Kurtuluş mücadelesinin tescillendiği ve taçlandığı gün. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, yokluklara meydan okuyarak adeta yeniden var ettikleri bir ülkenin küllerinden doğduğu gün. Aynı zamanda dönüp geride bıraktığımız 100 yılda neleri; ne kadar başarıp neleri başaramadığımızı sorgulamamız da şart. Önümüzdeki dönemde İzmir’i bir dünya kenti haline getirebilmek için neler yapmamız gerektiğini sorgulamamız lazım. 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu kutlu olsun, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının ruhları şad olsun.


EN GÜZEL ŞEHİR
Jak Eskinazi (EİB Başkanı): Homeros’un “Gök kubbenin altındaki en güzel şehir” olarak betimlediği İzmir, 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca ihracat, sanayi, tarım, turizm ve fuarcılık alanlarında her zaman öne çıktı. Türkiye'de ihracatın başladığı yer konumundaydı, hala ülkemizin en fazla ihracat yapan ikinci ili. Atatürk'ün söylediği gibi, 'Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferle taçlandırılmazsa meydana gelen zaferler payidar olmaz'. İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıldönümünde bize bu zaferi armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm askerlerimizi saygı ve şükranla anıyorum. 



DÜNYADAKİ TEK ŞEHİR
Alp A. Yelkenbiçer (EGİAD Başkanı): Ülkemizin işgali, Yunanlıların 15 Mayıs’ta İzmir’e girmesiyle başlamış, yaklaşık 3.5 sene sonra 9 Eylül’de İzmir’den atılmasıyla son bulmuştur. Bu itibarla bu günler Türk milleti ve bilhassa İzmirliler için büyük dönüm noktası olmuştur. İşgal edildiği gün, Kurtuluş Savaşı'nı başlatan; İşgalin bittiği gün, Kurtuluş Savaşı'nı bitiren dünyadaki tek şehir İzmir'dir. Bu sembol kent her daim özgürlüğün, kurtuluşun, Cumhuriyet'in simgesi olmuştur. Bu özel gün vesilesiyle Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi, kurtuluş mücadele kahramanlarını saygı ve minnetle anmaktayız.


RASTLANTI DEĞİL
Mehmet Ali Kasalı (BASİFED Başkanı): Öncelikle 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu tüm İzmir’e ve ulusumuza kutlu olsun. Bu noktada topraklarımızdaki son düşman postalının varlığının üzerinden 100 yıl geçmiş olması birçok anlamda ülkemizi, geleceğimizi ve tabi ki geçmişimizi sorgulamamız, iyi anlamamız gerekiyor. Yine Cumhuriyet'in ekonomik temellerinin atıldığı İktisat Kongresi’nin de o yıllarda İzmir’de yapılmış olması bir rastlantı değildir. Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi İzmir, yeni bir iktisat kongresi ile yine Türkiye’ye yön gösterecek dirayeti, gücü ve yetkinliği de bünyesinde barındırdığını da belirtmek isterim.


YENİ KONGRE'YE MECBURUZ
Huriye Serter (GİFED Başkanı): 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. yılı tüm ülkemize tüm İzmir’e kutlu ve mutlu olsun. Bugün 100. Yılını kutladığımız bu günde Cumhuriyetin temellerinde çok önemli yeri olan İzmir İktisat Kongresi’ne de vurgu yapmak isterim. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar bize yeni bir İktisat Kongresi ve yol haritasını mecbur kılmıştır. Bu sebeple İzmir İktisat Kongresi’nin önemini bir kez daha vurguluyor, yeni yüz yılda daha müreffeh, ekonomik yönden de daha güçlü bir Türkiye hayalimi paylaşıyorum.


ÖNCÜ OLMAYA DEVAM
Sibel Zorlu (ESİAD Başkanı): Bugün İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılına ulaşmanın gurur ve kıvancını yaşıyoruz. Cumhuriyet bile ilan edilmeden önce, Türkiye İktisat Kongresi’nin yine İzmir’de yapılmış olmasının ayrı bir anlamı vardır. Atatürk, İzmir’in derin tarihinin yanı sıra sahip olduğu coğrafi konumu sebebiyle, ekonomik ve siyasi anlamda çok büyük öneme sahip olduğunu ifade etmiştir. Ülkemizin kalkınmasında İzmir’in öncü rol üstlenmeye devam edeceğine inanıyor ve 9 Eylül’ün tüm kentimize ve ülkemize kutlu olmasını diliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz.


PAYANDA OLDU
Hasan Küçükkurt (İZSİAD Başkanı): Misak-ı Milli sınırlarının en batı ucundan, düşman çizmesinin bu topraklardan tamamen ve ilelebet atıldığı günün adıdır 9 Eylül. Bize bu değerli ve anlamlı günü armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve özlemle, bir kez daha anıyorum. İzmir’in kurtuluşundan sonra yine İzmir’de organize edilen İktisat Kongresi, hem Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik programını ve kimliğini yaratmada payanda olmuştu. Bugün bu değerlerden uzaklaştığımızı görüyoruz. Bu anlamlı günde Cumhuriyet değerlerini ve onun İzmir’de atılan ekonomik temellerini bir kez daha düşünmeye davet ediyorum. 

ÖZGÜRLÜĞÜN SİMGESİ
Mutlu Can Günel (KESİAD Başkanı): Dalya dediğimiz, 100. yılını idrak ettiğimiz bu mutlu gün, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürütülen kurtuluş mücadelesinin zafer ile sonuçlandırıldığının da ilanıdır. 9 Eylül tarihi sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin de kurtuluşu, Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve özgürlüğün habercisi, simgesi olmuştur. O sebeple 19 Mayıs nasıl ki bir mücadelenin başlangıcıysa, 9 Eylül de o mücadelenin zaferinin ilanıdır. Ekonomik özgürlüğün taşları da İzmir İktisat Kongresi’nde örülmüştü. İçinde bulunduğumuz şartlar yeni bir kongrenin zamanının geldiğini, ulusal bir ekonomi programının yaratılarak hayata geçirilmesi gerektiğini gösteriyor. 


MÜCADELENİN FİNALİ: İZMİR
Emre Pınar Kılıç (EGİKAD Başkanı): Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının büyük bir özveri ve canları hayasına ördüğü direnişin, ‘hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh da tüm vatandır’ şiarı ile tüm Anadolu insanına aşıladığı mücadele ateşinin finali İzmir’de görülmüştür. Bu anlamda İzmir’in kurtuluşu, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun temel taşı, en önemli adımıdır. Zorlu şartlardan geçtiğimiz bu süreçte İzmir’de yeni bir İktisat Kongresi düzenlemek, Türkiye’ye yine öncülük etme vakti gelmiştir. 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı tüm İzmirlilere ve ülkemize kutlu olsun. 


İLKELERDEN UZAKLAŞILDI
Hayati Ertuğrul (EGSD Başkanı): İzmir’in kurtuluşu Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmaya başlandığı gün olması vesilesiyle önemliyken, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında düzenlediği İktisat Kongresi ile de Türkiye’nin ekonomik yol haritasının çıkarılmasına da ev sahipliği yapmıştır. Bugün içinde bulunduğumuz ekonomik şartlara bakıldığında o ilkelerden uzaklaştığımızı görüyoruz. Yeni 100 yılda daha özgür, daha bağımsız, kendi kendine yeten ve üretim odaklı bir Türkiye ekonomisi umudumuzu koruyoruz. 9 Eylül'ün 100. yılını kutluyor, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu uğurda şehit düşen tüm insanlarımızı saygıyla anıyorum.