Haber/ Gökçe ADAR

Bilişim Hukukçusu Avukat Tuğba Yaylamış, siber zorbalık oyunlarından olan Mavi Balina ve Momo karakterlerinin çocukların hayatlarını tehdit ettiğini söyledi. Yaylamış, oyunlardan etkilenerek ölen 150 çocuğun olduğunu belirterek, konuya ilişkin önlemlerin alınması gerektiğini aktardı. Avukat Yaylamış, “Bilişim sistemlerinin giderek gelişmesi ile yeni oyunların, ilgi çekici uygulamaların varlığı çocuklara iyi bir eğitim verilmesi için bir fırsat olarak algılanmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, özellikle internet ortamı çocukların yanlış yere yönelmesine sebep olmaktadır. Özellikle siber zorbalık oyunları deyince, Mavi Balina ve Momo öne çıkan oyun isimlerinden bir kaçı. Bu oyunlarda, karşı taraf kişi veya kişiler çocuklarda merak ve ilgi uyandırarak çocuklara zarar vermektedir” dedi.

Suç işleniyor

Çocukların yönlendirilmelerini sağlayan kişi veya kişilerin suç işlediğinden bahseden Yaylamış, “Türk Ceza Kanunu’nun 84'üncü maddesine göre, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” diye konuştu. Önlem alınmadığı takdirde, oyunların büyük zarar doğurabileceğini dile getiren Yaylamış, “Siber zorbalık oyunları olan Mavi Balina ve Momo gibi benzeri oyunlarda yaptığımız araştırmalarda bu konuyla ilgili bilgi eksikliği ve bilgi kirliliği olduğunu görüyoruz. Devletin ilgili kurumları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, BTK, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Siber Suçlar Dairesi Başkanlığı gibi bu tip kurumların bir araya gelerek bu konuda çalışmalar yapmalı. Gerekli uluslararası örgütlerle bunun çalışması başlatılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi taktirde çocuklarımız için bu sanal zorbalık oyunları ileride büyük zararlar doğmasına neden olabilecektir” ifadelerini kullandı.

Bilgisayar kullanımı kontrol edilmeli

Ailelerin çocuklarının internet kullanımını kontrol etmesi gerektiğini dile getiren Yaylamış, sözlerine şöyle devam etti: “Çocukların sosyal medyadaki faaliyetlerini kontrol edilmeli. Özellikle video içerikli sitelerde bulunan hassas içerik filtreleri aktif edilmeli. Cihazların tümünde bu filtrelerin açık olmasına dikkat edilmeli. Japonya, Kolombiya ve Meksika ülkelerinden gelen mesaj isteklerini kabul edilmemeli. Çocuklar bu mesajlar hakkında bilgilendirilmeli. Çocukların, sosyal medyadaki faaliyetlerini kontrol edilmeli. Daima lisanslı ve güvenilir kaynaklardan internet erişimi sağlanmalı. Sosyal medyada karşılaşılan reklam bağlantılarına tıklanırken dikkatli olunmalı. Sosyal medya üzerinden gelen oyun davetlerini geri çevrilmeli. Çocukların internet ortamında oynadığı oyunlardaki arkadaşlık edinimlerini kontrol edilmeli.”