Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri, Göç ve İltica Komisyonu Üyeleri ile İnsan Hakları Merkezi Üyelerinden oluşan bir heyet, hükümetin geçtiğimiz hafta yeni göç dalgasına engel olunmayacağını açıklamasından sonra yaşanan mülteci krizini yerinde incelemek için Çeşme'ye gitti. Burada bir açıklama yapan Yücel, “Sınırların açılması kararından hemen sonra açıklamıştık, burada önemli olan yaşam hakkı başta olmak üzere sığınmacıların hak ve özgürlüklerine titizlikle önem gösterilmesiydi. Söylediklerimizde ne kadar haklı olduğumuz bugün ortaya çıkıyor. Yunanistan’a gitmek isteyen sığınmacılardan vurulanlar oldu, aynı şey denizlerde de yaşanıyor maalesef. Bütün ülkelerin, özellikle Yunanistan’ın çok sert bir tavrı olduğunu biliyoruz, mülteci krizini yerinde incelemek için Çeşme'ye gitti.z. Mülteci meselesinin siyasi bir pazarlığın konusu yapılamayacağı inancındayız” dedi.

İzmir Barosu’nun insan hakları ile göç ve ilticadan sorumlu yönetim kurulu üyesi Av. Ali Deman Güler ise tabloyu anlamak üzere otogarda görüştükleri Afgan bir ailenin yanı sıra taksici esnafı ve otobüs işletmecileri ile de irtibat kurduklarını ifade ederek “Sığınmacılar, yapılan siyasi açıklamalardan umutlanıp kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışıyorlar. Yunanistan’daki durumun çok fecaat olduğunu söylemek lazım” dedi.

Irkçı dalga var

Yunanistan’da ırkçı bir dalganın da hızla yayıldığını söyleyen Güler, “Mültecilik sınırları aşan bir mesele. Ortak bir eylemlilik içinde cevap vermek gerekiyor. Avukatlar olarak bunun da arayışındayız” dedi. Adalara geçen mültecilerin buralarda sıkışıp kaldığını söyleyen Av. Ali Deman Güler, bu durumun Edirne’de bir yoğunluk yaşanmasına sebep olduğunu ifade ederek, “Bugün Yunanistan'ın açıkladığı üzere bir aylık süre için kendi iltica mevzuatını uygulamayacakları görülüyor. Bu durum uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir. Geri gönderme yasağının açıkça çiğnenmesidir. Adalara kaçıp sıkışmak istemeyenler yoğunlukla kara sınırına yönelmiş durumdalar. O yüzden aslında daha büyük krizin Edirne tarafında olmasını bekliyoruz” dedi.

Takipçisi olacağız

İzmir Barosu heyeti üyeleri alanda çalışan sivil toplum görevlilerinden son durum hakkında bilgi aldıktan sonra Çeşme Otogarı'nda bulunan mültecilerle görüştü. Mültecilerin bölgedeki varlığı ile ilgili olarak taksici esnafı ve otobüs firmalarından bilgi alan heyet üyeleri sürecin takipçisi olacaklarını ve krizin mağduru olan mültecilere hukuki ve insani yardım için hazır olduklarını belirttiler