İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Levent Bendeş, İzmir'li mimarlar, müteahhitler ve mühendislerle birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek otopark yürütmeliğinin ortaya çıkaracağı problemlere değindi. Otopark Yönetmeliği ile ilgili görüşmelere başladıkları fakat hiçbir sonuç alamadıklarını belirten Bendeş, "İzmir'de şehir planlaması bu yönetmeliği kaldıracak durumda değil. Bazı parseller çok küçük, eğimi veya gevşek bir zeminde. Bu da otopark yapımını engelliyor. Bu yapılsa bile bize verilen 3 aylık sürede proje hazırlayıp bunu uygulamaya geçirmek ve sonuçlandırmak mümkün değil. Bu kararın ertelenmesini ve belediyelerin katkıda bulunmalarını istiyoruz " dedi.


MALİYETLER ARTACAK'


Bölgesel otoparkların 5 yıllık imar planlaması içinde hayata geçirilmesinin çeşitli nedenlerle mümkün olamayacağını ileri süren Bendeş, "Bu yönetmelik özel sektörün sorumlulukları açısından yaptırımlar uygularken, kamunun üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmemesi durumunda bir yaptırım uygulamamaktadır. Bu yönetmeliğin kısa zamanda hayata geçirilmek istenmesi nedeniyle özel sektör hazırlıksız yakalanmış, yönetmelik öncesinde yapılmış olan ve uzun bürokratik işlemlerden geçtikleri için yetişemeyecek birçok projede hesapta olmayan ciddi maliyet artışları olacak ve hatta bazıları çözümsüz hale gelerek mal sahipleri ile yatırımcı arasında hukuki sorunlar yaratacaktır. Biz yönetmeliğin en az bir yıl uzatılarak önce konuyla ilgili sivil toplum kuruluşu ve yerel yöneticileri ile birlikte otopark çalıştayı yapılmasını öneriyoruz. 60, 70 ve 71 meslek komiteleri olarak yönetmeliğin revize edilerek hazırlanmasının uygun olacağı görüşündeyiz" diye konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 50 KÜÇÜLÜR


Bu sektörden pek çok kişinin karnını doyurduğunu ve otopark yönetmeliğinin buna engel olacağını belirten Bendeş, "Bu yönetmeliğin çok ciddi sorunları olacak. İzmir'in altyapısı her apartmana kapalı otopark yapılmasına uygun değil. Bu çok büyük maliyetlerin çıkmasına, ev fiyatlarının kat ve kat artmasına, kentsel dönüşümün aksamasına ve ekonominin zayıflamasına neden olacak. Bu yasa ile inşaat sektörünün yüzde 50'si yok olabilir" şeklinde konuştu.