İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından 17 Ağustos Depremi'nin 19. yıldönümü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında, olası büyük bir depreme karşı hala tam olarak hazırlıklı olunmadığı vurgulandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 17 Ağustos Depremi'nin 19. yıldönümü nedeniyle günümüze dair değerlendirmelerin yer aldığı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi yönetim kurulu üyeleri katıldı. Açıklamayı yapan İMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Erdoğan, 17 Ağustos gibi büyük depremlerden ders alınması gerektiğini söyledi. 17 Ağustos 1999 Depremi'nin ortaya çıkan can ve mal kayıpları bakımından bir milat olarak kabul edildiğini söyleyen Erdoğan, "1999 yılına kadar yapılan uygulamaların pek bir işe yaramadığı acı bir tecrübeyle görüldü. Oysa ki milat 1939 Erzincan Depremi olmalıydı. Temel sorun; plansızlık, çarpık kentleşme, yapı üretim sürecinin ve mesleki uygulamaların niteliksizliği ve denetimsizliğinden kaynaklanıyor. Sorun depremin kendisi değil, doğurmuş olduğu sonuçlardır" dedi.

2011 Van Depremi'nin de kentsel dönüşüm için milat olarak kabul edildiğini dile getiren Erdoğan, "Ülkemizde yaklaşık 20 milyon yapı bulunmakta, ancak bu yapı stoğunun ayrıntılı bir envanteri çıkarılmadığı için depremde bir bütün olarak nasıl bir davranış sergileyeceği bilinmemektedir. Bilinen, mevcut binaların yüzde 67'sinin ruhsatsız, yüzde 60'ının 20 yaşından büyük olduğudur. Bu verilerle kentsel dönüşüm uygulamaları başlamıştır. Depreme karşı yapı stoğunu güvenli hale getirmek iddiasıyla başlatılan kentsel dönüşüm uygulamaları, yeni sorun alanları yaratmaktadır" diye belirtip, sorunların çözümü için adımlar atılması gerektiğini vurguladı. DHA