İnciraltı 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, “İnciraltı'ndaki araziler bu şekilde durdukça rantçılar varlıklarına varlık katıyor” dedi.

İnciraltı 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, İnciraltı'nın imar sorununun artık bir an önce çözülmesini merakla beklediklerini, ancak gecikildikçe arazilerin rant peşinde koşanların ellerine geçtiğini belirtti. Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Girgin ile birlikte Gazete 9 Eylül Genel Yayın Yönetmeni Murat Attila'yı ziyaret eden Karabulut, İnciraltı'nda gökdelen algısı olduğunu ama bölgede gökdelen ya da yüksek katkı binalar istemediklerini belirterek şöyle dedi:

HÜKUMET GERİ KALDI


"Yüksek katlı binaların İzmir'e ve Balçova İlçesi'ne zararı olur. İnciraltı'nda dört katı geçmeyen konutlar yapılmalı. İnciraltı'nın yerlisi olan yaşlılar artık, "Benim imarım öteki dünyada mı olacak" diye soruyor. Oranın imar sorunu çözüldüğünde bölge 2 milyon 200 bin metrekarelik yeni yeşil alan kazanacak. Ama oradaki araziler bu şekilde durdukça rantçılar varlıklarına varlık katıyor. İnciraltı artık borsa gibi. Arsa metrekaresi 1000 liraya yükseldi. Avukat olduğunu söyleyen birçok kişi bölgede hisseli tapu topluyor. Tapuları toplayıp izale-i şuu davaları açıyorlar. Bu konuda sorun nerede, bürokraside mi, bakanlıkta mı, işlemler nerede takılıyor bilmiyoruz. Başkan Aziz Kocaoğlu ile görüştük. Zaman gerektiğini, çünkü verimli bir planlama yapılması gerektiğini söyledi. Toprak sahiplerinin de mutlu olacağı bir çalışma yapılması gerekiyor dedi. 5 milyon metrekarelik bir alan. Toprağın altı termal kaynak ve bu sorun 2 bin aileyi ilgilendiriyor. Mimarlar Odası ile de görüştük. Karşı olmadıklarını, İzmir'in her yanının planlanması gerektiğini söylediler. Bölgeyi artık tarım arazisi olarak değerlendirmek çok zor, ekolojik tarım da yapamazsınız. Bu gerçeklere karşın hükumetin bu konuda geri kaldığını düşünüyoruz.”


SON ÇARE ERDOĞAN


İnciraltı mağdurları olarak ikinci nesili temsil ettiklerini belirten Tayfun Karabulut şunları ekledi:
"Biz mağdurlar olarak ikinci nesiliz. 1994 yılında kurulmuş İnciraltı Tabiatı Koruma Derneği vardı. Biz organizasyonumuza İnciraltı 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu adını verdik. Paylaşımlarımızı şu anda yurtdışında yaşayan arsa sahipleri bile yakından takip ediyor. Gökdelenli imar değişikli istemiyoruz ve bu yönde mücadelemizi sürdürüyoruz ama bizden rahatsız olan bir kesim olduğunu da biliyoruz. Bildiğimiz kadarıyla İnciraltı Planı ile Körfez Geçişi Projesi birlikte yürütülüyor. 2016 yılında Başbakan bize bu sorunun çözüleceğine dair söz verdi. Hepimiz gelecek haberi bekliyoruz. RAMSAR sözleşmesine uygunluk açısından yetkililerle de görüştük, konunun kendileriyle bir ilgisi olmadığını belirttiler. Ancak körfez geçişinin ekolojik dengeyi bozacağını ve körfezde su sirkülasyonunu azaltacağını düşünenler de var. Bu arada hepimizin bildiği bir gerçek de var; İnciraltı'da arazilerinin yarısı el değiştirdi. Son çare olarak sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmeye karar verdik. Görüşmelerimizden olumlu bir sonuç almayı umuyoruz" dedi.