Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir'in Göztepe Mahallesi'nde, Mithatpaşa Caddesi ile Mustafa Kemal Sahil Bulvarı arasında yer alan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’yü ağırlayan tarihi İzmir Vali Konağı, neredeyse 3 yıldır restorasyon çalışmasının tamamlanmasını bekliyor. Ancak bu süreçte talan ediliyor. Bahçesinde bulunan çöpler, kırılıp sökülen pencereleri, korkulukları ile Vali Konağı, bu yüzyılda kendi kurtuluş savaşını veriyor.

'PROSEDÜRÜ BEKLİYORUZ'

İzmir Valiliği’nin isteği ile 2017 yılında Katip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü olan Paşa Konağı ile takas edilen İzmir Vali Konağı’nın restorasyon çalışması için Anıtlar Kurulu’ndan gerekli onayların geldiğini belirten Göztepe Mahalle Muhtarı Burcu Tunçel, “İzmir Vali Konağı’nın restorasyon çalışması için plan proje çalışmaları tamam. Anıtlar Kurulu’ndan da onay geldi. Şu an Vali Bey’in imzasını bekliyor” dedi. Öte yandan yapılacak restorasyon çalışması sonrası İzmir Vali Konağı’nın ne olarak ve hangi kurum tarafından kullanılacağını bilmediklerini aktaran Tunçel, restorasyon tamamlandıktan sonra İzmir Vali Konağı’nın Halk Eğitim Merkezi olmasını istediklerini dile getirdi.

'KİLİT DAYANMIYOR'

İzmir Vali Konağı’nın resmen atıl durumda kaldığını, binanın hırsızların ve evsizlerin uğrak noktası haline geldiğini ve binanın talan edildiğini aktaran Tunçel, sözlerine şöyle devam etti: “Emniyet birimleri orayı sürekli kontrol altında tutuyor ama atıl durumda olduğu için oraya girip içeride para edecek her şeyi çalıyorlar. Artı içinde evsizler de kalıyor. Yeni gelen emniyet müdürümüz Mehmet Şahne baya engelledi ancak yakın zamanda yeniden kilidini kırmışlar. Baş edemiyoruz… Defalarca kez kapısına kilit takıldı ama fayda etmiyor. Yine kilidi bir şekilde söküp içeriye giriyorlar. Dün yeniden kilidini kırmışlar.”

Bir ay içinde ihaleye çıkılması bekleniyor

İzmir Vali Konağı’nın restorasyon projesini yürüten ETM Mimarlık Şirketinin Sahibi Ethem Ülkütaş, proje çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, “İç mekan projesi de bir yandan devam ediyor. Çalışmalar tamamlanmak üzere. Çok yakın zamanda valilik restorasyon uygulamasına geçmek için ihaleye çıkacak. Yaklaşık bir ay içerisinde ihale işlemine başlanmış olur” diye konuştu.