İMO İzmir Şubesi Başkanı Gürkan Erdoğan, İzmir'deki yapı stok envanterinin güncellenmesi gerektiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 20'nci yılında basın toplantısı düzenlendi. Birinci derecede deprem bölgesinde olan İzmir'in depremsellik çalışmalarının yeterli olmadığı belirtilen toplantıda, aynı zamanda İzmir'in yapı stoğunun durumuna da dikkat çekildi. İzmir'de stok envanterinin güncellenmesi gerektiğini belirten İMO İzmir Şubesi Başkanı Gürkan Erdoğan, "İnşaat Mühendisleri Odası olarak deprem gerçeğini unutmadık, unutturmayacağız. 17 Ağustos 1999 Gölcük ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleriyle ortaya çıkan her acının yükünü kalbimizde taşıyoruz. Yapı üretim sürecinin asıl unsurlarından olan bir meslek odası olarak, başta yerel ve merkezi düzeyde ülkemizi yönetenler olmak üzere; her kurum, kuruluş ve imza sorumluluğunu üzerinde taşıyan her insanın bu günlerde bir kez daha düşünmesini istiyoruz. Bu depremlerden sonra bilgi eksikliği yoktur. Bir daha yaşanmaması için Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023'ü (UDSEP) güncelleyerek uygulamaya koymak gerekiyor" dedi.

'İmar barışı ile birlikte tehlike arttı'

Marmara Depremi'nin 20'nci yılında İzmir'in deprem riski hakkında bilgi veren Erdoğan, "İzmir Deprem Master Planı ve Radius Sonuç Raporu, İzmir'de olası deprem zararlarını azaltmanın temel koşullarını ortaya koymuştur. Bu projenin günün şartlarına göre güncellenmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Radius Projesi'nin güncellenebilmesi için İzmir'in yapı stoku envanterinin çıkarılması gerekmektedir. Çıkarılan imar barışı ile kaçak yapılaşmaya göz yumulmuş, niteliksiz, mühendislik hizmeti almayan, yapı güvenliğini vatandaşın vicdanına teslim eden bir yapı stoku ortaya çıkmıştır. İmar barışı ile daha da sağlıksız hale gelen, yıkılmak için depreme dahi ihtiyaç duymayan yapı stokumuzun tamamıyla tespit edilmesi ve aciliyet arz eden bölgelerin bir an evvel kentsel dönüşüme tabi tutulması gerekmektedir. Yakın zamanda Denizli'de de yaşadığımız gibi deprem her an olabilmektedir. Deprem bir doğa olayıdır, depremi afete dönüştüren ise yıkılan yapılardır. Yapıların yıkıcı etkisini azaltmak için, mevcut yapı stoku iyileştirilmeli, onarılmalı ve güçlendirilmelidir. Aynı zamanda yeni yapılacak olan yapılar da bilimin, tekniğin ve mühendisliğin ortaya koyduğu ilkeler çerçevesinde inşa edilmelidir" diye konuştu.

Toplantıda, Marmara Depremi'ne dikkat çekmek amacıyla 21 Ağustos Çarşamba günü saat 20.30'da  İzmir Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve İMO İzmir Şubesi işbirliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde meşaleli yürüyüş gerçekleştirileceği de bildirildi. (DHA)