Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Menemen ilçesi Kesik Mahallesi, Kekliktepe mevkisinde bulunan tarım arazisi, özel bir şirket tarafından 'Kanat Depolama Alanı' olarak kullanılmaya başlandı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) bölgenin tarım dışı kullanılmasına tepki göstererek, tesisin faaliyetlerini durdurması için dava açtı. İzmir 2'nci İdare Mahkemesi, 'Toprak Koruma Kurul kararının yeterli çoğunlukla alınmadığı, tarım dışına çıkarılan arazinin tamamının sulu tarım arazisi olduğu, tarım arazilerinin tarım dışına çıkarılmasının Anayasa’ya ve 5403 Sayılı Kanuna ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle' çalışmaları durdurma kararı aldı. TMMOB ZMO İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, karara rağmen tesisin çalışmalarını durdurmadığını ifade etti.

'KENT SUÇU İŞLENDİ'

Alanda bir kent suçunun işlendiğini söyleyen Türk, “Şirket yetkilileri, Toprak Koruma Kurulu'ndan alanın tarım dışı kullanılması için izin aldı. Biz, bu izne dava açtık. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karara rağmen bölgede tesis kuruldu. Tesis kurulmadan önce, imar planının olması gerekiyordu. Böyle bir imar yok. Hukuka aykırı faaliyet söz konusu. Bu kabul edilir bir şey değil. İmar planı değişikliği yapılmadan bölgede tesis kurulmuş. Kazanılmış bir dava var ama karara aykırı faaliyet devam ediyor. Bu bir kent suçudur” diye konuştu.

'ÇEVRESİNE ZARAR'

'Kanat Depolama Alanı' olarak geçen tesisin çevresinde çok sayıda tarım arazisinin bulunduğunu ve bu tesisin arazilere zarar verdiğini söyleyen Türk, sözlerine şöyle devam etti: “Tesiste, rüzgargülü kanatının üretimi yapılıyor. Alana çok sayıda iş makinesi giriyor. Tesis, bu alanın yakınında bulunan diğer tarım arazilerine de büyük ölçüde zarar veriyor. Çalışmaların bir an önce durdurulması gerekiyor” diye konuştu. Sürecin takipçisi olacaklarını vurgulayan Dr. Türk, “Bu dava genel merkezimiz tarafından açılmıştı. Eğer karara rağmen, çalışmalar devam ederse, bundan sonraki aşamada suç duyurusunda bulunacağız. Genel merkezimiz de gerekeni yapacaktır.”