İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından ilki düzenlenen ‘Sporcularda Egzersiz Testi Eğitimi Çalıştayı' yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.Çalıştayı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Esra Akın Korhan, Doç. Dr. Gülşah Kaner Tohtak, Sağlık Bilimleri Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Genel Sekreter Nurettin Memur, farklı üniversitelerden yaklaşık 200 akademisyen ile öğrenciler takip etti.

Sporculara özel egzersiz testi cihazları İKÇÜ’de kullanılmaya başlandı

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Derya Özer Kaya, yaptığı açış konuşmasında fizyoterapinin uygulamalı bir alan olduğunu, lisans ve lisansüstü eğitim ile dünya standartlarında fizyoterapist yetiştirmeyi arzuladıkları söyledi. Doç.Dr.Kaya, “Bu hedef doğrultusunda, kurulum sürecinde alt yapı projesi ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Mesleki Beceri, Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Laboratuarı’nı faaliyete geçirdik. Proje bütçesi ile yaklaşık 500.000 TL'yi bulan cihaz temini yapıldı. Bu cihazlardan en önemlisi Egzersiz Testi ekipmanlarıydı. Bu ekipmanlar ile sporcularımıza uyguladığımız testler sporcuların performanslarına ve yaralanmaların önlenebilmesine büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Doç.Dr.Kaya, testlerde metabolik durum, kardiyak, pulmoner, nöromüsküler sistemlerin fonksiyonel kapasitelerinin değerlendirmesi yapılarak; egzersize karşı oluşan yanıtların incelenebileceğini kaydetti. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Genel Sekreteri, aynı zamanda Milli Atlet olan Öğr. Gör. Nurettin Memur ise İKÇÜ’de faaliyete geçen Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Mesleki Beceri, Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Laboratuarı’nın Türk Sporu için önemine değindi.

İlk test Türkiye Triatlon Şampiyonu Bilge Ece Seyhan’a

Çalıştayda, egzersiz testlerinin sporcularda kullanımlarına yönelik eğitimleri, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Özgür Özkaya, Arş. Gör. Dr. Görkem Aybars Balcı ve Uzman Hakan As tarafından verildi.

Test sonuçlarına göre antrenman programı

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen uygulama testine ise Türkiye Triatlon Şampiyonu Milli Sporcu Bilge Ece Seyhan katıldı. Değerlendirme sonuçlarını Doç. Dr. Derya Özer Kaya'dan alan Milli Sporcu Bilge Ece Seyhan, bu testlerin sporcuların eğitim ve antrenmanlarına önemli katkıları olduğunu vurguladı. Sporda başarının sırrının hedefe odaklanarak çalışmak olduğunu belirten Seyhan, test sonuçlarının sporcularda odaklanma ve motivasyonu arttıracağını ve yaralanmaların oluşmasının engellenebileceğini söyledi.