Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir Kadın Platformu (İKP), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesi İzmirli kadınlarla Tarihi Havagazı Fabrikasında bir araya geldi. Toplantıda kahvaltı öncesi İKP adına basın açıklamasını okuyan Genel İş İzmir 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, 25 Kasım’ın tarihine dikkat çekti. Gümüştekin, “Bizler İzmirli kadınlar olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da 25 Kasım’da her tür şiddete, tacize, tecavüze, istismara, kadın katliamlarına, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemlerine, ceza evlerinde yapılan çıplak aramaya, yoksulluğa, güvencesiz çalışmaya karşı sokaklarda, meydanlarda, alanlarda sesimizi haykırmaya devam edeceğiz. Yaşam hakkımızı savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

HER YIL KATLANARAK ARTIYOR

Ülkemizde kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerinin her yıl katlanarak artığını dile getiren Gümüştekin, bu artışın temelinde AKP iktidarının kadın düşmanı politikaları olduğunu söyledi. Gümüştekin, “AKP, erkek egemen sistemi derinleştirmekte yargı ve medya eliyle kadına yönelik şiddeti meşrulaştırmakta ve pekiştirmektedir. İktidarın nefret dili sokaklara yansımakta trans kadınlar katledilmekte, LGBTİ+’ların özgürlüklerine ve yaşam haklarına saldırılmaktadır” diye konuştu. İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı kanunu hatırlatarak eleştirilerini sürdüren Gümüştekin, “AKP iktidarı her yıl istismarcıları aklayan yasayı meclisten geçirmenin yolunu aramaktadır. Bizler istismarcıların aklanmasına ve bu yasaların meclisten geçmesine asla müsaade etmeyeceğiz” dedi. Öte yandan Gümüştekin, ‘erkek egemen kapitalist sistem’ diyerek; kadınların, çocukların iş hayatında yaşadığı güçlüklere dikkat çekti.

GÜCÜMÜZÜ MİRABEL KARDEŞLERDEN ALIYORUZ

Şiddetin, yoksulluğun olmadığı; eşit ve adil bir yaşam istediklerini dile getiren Gümüştekin, “Bu yaşamı, Mirabel kardeşlerin özgürlük mücadelesinden ve tüm kız kardeşlerimizden aldığımız güçle hep birlikte kuracağımıza inanıyor ve bunu biliyoruz. 25 Kasım bizim için bir sadece bir anma günü değil şiddete, tacize, tecavüze, yoksulluğa karşı insanca yaşamı savunduğumuz mücadele günüdür. Tüm kadınları bu 25 Kasım’da yan yana gelmeye, dayanışmaya, şiddetsiz eşit bir yaşam için sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz. İzmir Kadın Platformu olarak:Şiddete karşı dayanışmayı ve mücadeleyi büyütüyoruz” sözlerini kaydetti.

Gümüştekin, 25 Kasım’da tüm kadınları saat 19.00’da Kıbrıs Şehitleri Caddesi Eski Leman Kültür önünde başlayacak yürüyüşe davet ederek sözlerini tamamladı.