İZENERJİ işçisinin merakla beklediği ihale sonuçlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 4 bin 80 personeli ilgilendiren hizmet alım ihalesine tek teklif İZENERJİ'den geldi, işçiler rahat nefes aldı.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin; park ve bahçeler, mezarlıklar, aşevleri, trafik denetleme, sosyal işler, spor, temizlik, katı atık, ulaştırma, huzurevleri, sosyal yaşam kampüsü gibi 22 biriminde çalışan ve 4 bin 80 sözleşmeli personeli kapsayan hizmet alım ihalesi süreci tamamlandı. İşçilerin sonucunu merakla beklediği ihaleye tek teklif çalışmaları yürüten İZENERJİ'den geldi. Yaklaşık maliyeti 457 milyon 82 bin 116 lira olarak açıklanan hizmet alım ihalesinde belediye şirketinin sunduğu 457 milyon 33 bin 148 liralık teklif zarfı ihale komisyonu tarafından uygun görüldü. 2 yılı kapsayan ihalenin İZENERJİ'de kalması, işçilerin rahat bir nefes almasını sağladı. İşçilerin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, beklentilerinin bu yönde olduğunu ama aksi bir sonucun çıkmasına karşı da hazırlıklı olduklarını belirtti. İhaleye taşeron bir şirketin girmesi ve kazanması halinde net olarak tavırlarını ortaya koyma konusunda kararlı olduklarını, taşeronu İZENERJİ'de barındırmalarının mümkün olmadığını bir kez daha yineleyen Başkan Yıldız, “4 taşeron şirket dosya aldı ama hiçbiri ihaleye gimedi. Bu bizim açımızdan sevindirici bir durum” dedi.
ihale-(2)18 BİN KİŞİ TEHLİKEDE

Belediye şirketlerinde çalışan personel her ne kadar şimdilik rahat bir nefes alsa da, sendikanın iddiasına göre İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde adım adım taşeron sisteme doğru gidiliyor. Açık yeşil alanlar, park, koru, cadde, yol ve ağaçlandırma sahalarında onarım, tadilat ve yenileme yapılması için ihaleye çıkıldı. İhaleye belediyenin 13 şirketinden herhangi biri girmezken 630 günlük ihaleyi en düşük teklifi veren taşeron firmanın alabileceği iddia ediliyor. DİSK Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Meclis kararı ile 3 ESHOT garajının içerisi ve dışarısının yıkanması, temizlenmesiyle alakalı ihaleye çıkılacağını gördük. Bu adım, Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde çalışan 18 bin personelin ekmeğinin tehlikeye düşmesi anlamına geliyor. İşveren, bazı birimlerde taşeronlaşmaya dair bir tutum içerisinde” dedi. Bugün başka alanlarda taşeron çalıştırmanın, yarın diğer birimleri de tehdit edeceğini ve bu nedenle personele endişenin hakim olduğunu vurgulayan Arif Yıldız, belediyenin bu tavrından vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Aziz Kocaoğlu'nun 2010 yılında 'Taşeron şirketlerin işçilerin sırtından para kazanmasını doğru bulmuyorum o nedenle hizmet alım ihalelerini belediye şirketleri üzerinden yapacağız' açıklamasını da hatırlatan Yıldız, “O dönem İZENERJİ ile rol model oluşturdu. O günden bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron işçi yoktu. Ama şimdi bir çok birimde ihaleler taşerona veriliyor” dedi.

Mücadele hattı belirlenecek

Önümüzdeki günlerde tüm şubeler ile görüşmeler yapacaklarını açıklayan Arif Yıldız, temsilciler kurulu toplantısını da tamamladıktan sonra, Büyükşehir Belediyesi'nin tavrına karşı eylem takvimi oluşturacaklarını söyledi. Yıldız, şunları dile getirdi: “Taşerona karşı, özelleştirmeye karşı eylem ve etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Yapacağımız toplantılar sonrası mücadele hattı belirleyeceğiz. Belediyenin bu yanlış tutumdan bir an önce vazgeçmesi gerekiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Ben taşerona karşıyım' yönünde açıklamaları var. Taşeron kurultayları yapılıyor ama diğer taraftan da işler yetişmediği gerekçesiyle taşerona veriliyor. Bu doğru bir tavır değil. Eğer işçi alınacaksa, belediyenin ilgili şirketleri aracılığıyla hizmet alım ihaleleri yapılarak istihdam sağlanmalı.”