Haber/ Kardelen BUĞDAY
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Karataş Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve İGC yönetim kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç ve İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, proje partneri İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Huriye Serter, Proje Eğitim Koordinatörü Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Mülkiye Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi üyesi, Proje Araştırma Koordinatörü Yasemin Yücesoy katıldı.

'CANA DOKUNACAK'

Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi proje hakkında bilgiler paylaştı. Projenin bir süredir devam ettiğini belirten Gappi, "Geliştirdiğimiz projenin hem kendi mesleğimiz açısından farkındalıklarını artırmasını sağlamak ve bunu ötesine de taşımak istedik" dedi. İGC Başkanı Dilek Gappi projenin kadın, LGBTİ bireyler ve tüm canlılara karşı uygulanan şiddete farkındalık yaratmasını istediklerini vurgulayarak, "Dişe tırnağa değil, doğrudan cana dokunacak bir proje oluşturmak istedik" dedi. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş ile projeye uzun bir hazırlık sürenin ardından başladıklarını söyleyen Dilek Gappi, daha sonra Hollanda İnsan Hakları Programı'ndan da destek aldıklarını ekledi.

Dilek Gappi konuşmasında, Nar projesi ile medyada şiddet dilini dönüştürmek ve şiddete karşı farkındalık yaratmak için yola çıktıklarını belirterek, Türkiye’de ilk kez İzmir, Manisa ve Muğla odaklı şiddet haritası çalışması yapıldığına dikkat çekti. Gappi, şiddetin yoğun olduğu mahallelerde son 3 yılın verilerine dayanılarak hazırlanan çalışmanın mahalle buluşmaları için yön gösterici olacağını söyledi. Ortaya çıkan sonuçlara göre 3 il merkezinde şiddetin yaygın olarak görüldüğüne işaret eden Gappi, şiddet yoğun mahallelerde farkındalık buluşmaları yapacaklarını ifade etti.

'HABER VER'

‘Nar- Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi’ farkındalık çalışmaları kapsamında afiş ve bilboardların da hazırlanacağını söyleyen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, "Haber Ver" sloganının da kullanılacağını belirtti.

TOPLUMSAL CİNSİYET ODAKLI DİL

Düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Yaşar Üniversitesi İletişm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, uzun yıllardır toplumsal cinsiyet odaklı habercilik dersleri verdiğini söylerek konuşmasına başladı. "İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte bu proje için yola çıkarken amacımız farklı bir şeyler yapmaktı" diyen Alankuş, "Sadece kadınlar için değil herkes için farkındalık yaratıcı diğer taraftan da güçlendirici bir proje olsun istedik" dedi. Haber dilinde kullanılan ifadelere dikkat çeken Sevda Alankuş, medyada kullanılan dilin farkında olmadan şiddeti yeniden ürettiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Alankuş, "Gündelik hayatta kullandığımız dil de dahil, haber dili başta olmak üzere sosyal medya dilini ve tüm bu iletişim mecralarındaki dilin toplumsal cinsiyet odaklı olarak genişletmek istiyoruz" şeklinde konuştu. Projedeki eğitimler hakkında da konuşan Alankuş, 8 eğitmen ile çok sayıda gazeteciye, sivil toplum temsilcileri ve iletişim fakültesi öğrencilerine toplumsal cinsiyet eşitliği iletişim projesi eğitimlerini verdiklerini söyledi.

Toplantıda konuşma yapan bir diğer isim ise İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Huriye Serter oldu. Serter, toplumsal hayatta kadınların daha fazla rol alması gerektiğine dikkat çekerek, "Şiddeti çözmeden diğerlerini çözmemiz imkansız, en etkili çözüm bu bilinci uyandırmak" dedi. "Bilmediği hakkı, insan arayamaz" diyen Serter, bu bilincin sağlanmasıyla daha çok insana ulaşabileceklerini belirtti. Huriye Serter ayrıca, "Bir gecede İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğimizi söyleyen zihniyetle karşı karşıyayız, Yasaları uygulamayan zihniyetle de mücadele ediyoruz" dedi.

DESTEK VERİYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, "Nar Projesi şiddetle mücadele noktasında çok değerli bir proje. Biz de bu projeye destek vermekten ötürü büyük bir mutluluk duyuyoruz" diyerek konuşmasına başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak koruyucu ve önleyici tedbirler aldıklarını belirten Kökkılınç, İzmir Barosu ile birlikte yürüttükleri Anahtar ve Mobil Adalet Erişim Aracı projelerine de değindi. İGC'nin Nar projesine büyük destek verdiklerini belirten Kökılınç, "Bir devletin yönetim organlarında yasama, yürütme, yargı kadar sivil toplum ve medya ayağı da artık kabul görüyor, dolayısıyla medya ülke yönetiminde, kadınlarla ilgili politika oluşturulmasında, şiddetle mücadele konusunda politikalar oluşturulma noktasında son derece değerli." şeklinde konuştu.

TEK ADAMIN İRADESİNE MAHKUM EDİLEMEZ

Toplantıda yer alan isimlerden İzmir Baro Başkanı Av. Özkan Yücel yaptığı konuşmada, şiddeti önleme konusunda merkezi yönetimlerin yetersiz kaldığına dikkat çekti. Yücel, "Merkezden umudu kestiğinizde sürekli şikayet eden bireyler olmak yerine, taşın altına elini sokan, sorumluluk alan, değiştirmek için çaba harcayan bireyler olmayı tercih ediyoruz" dedi. İGC'nin yürüttüğü projenin çok önemli olduğunu söylen Özkan Yücel, "Önce sorunun varlığını kabul edeceksiniz, sonra kaynağını tespit edeceksiniz, nasıl giderilebilir kısmına bakacaksınız. Ondan sonra da gidermenin yollarını arayacaksınız" dedi. İstanbul Sözleşmesi hakkında da konuşan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, "İzmir Barosu, İstanbul Sözleşmesi'nin hala yürürlükte olduğunu söylüyor, biz bütün taleplerimizle, bütün mücadelelerde İstanbul Sözleşmesi'nde yer alan hakların hayata geçirilmesi için çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu. Yücel, "Kadınların, LGBTİ bireylerin kaderinin tek adamın iradesine ya da sözüne mahkum kılınamayacağını bilenlerdeniz" dedi.

VERİLER PAYLAŞILDI

Toplantıda son konuşmayı yapan Mülkiye Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi Üyesi, Proje Araştırma Koordinatörü Yasemin Yücesoy, proje kapsamında toplanan verileri paylaştı. Yücesoy yaptığı sunumda şu bilgileri paylaştı;

"TÜİK-KSGM istatistikleri, ŞÖNİM verileri, Belediye kadın danışma merkezleri, jandarma, emniyet verileri, bianet, kadın cinayetleri platformu verileri, şiddet haber taraması verileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları verilerine göre hazırlanan İGC NAR Şiddet Haritası bazı mahallelerde yapılan anket çalışmalarıyla ve medyada yer alan haber taramaları ile şekillendi. Bu çalışmalar göre, 2019-2021 İGC Nar Şiddet haritası sonuçlarına göre; İzmir’de 34, Muğla’da 16, Manisa’da 9 kadın öldürüldü. İzmir ilinde 2019-2021 yıllarında gerçekleşen kadın cinayetlerinin (34) aynı dönemde Türkiye genelindeki toplam 937 kadın cinayeti içindeki payına bakıldığında, yüzde 3,72’sini oluşturduğu görüldü. Şiddete uğrayan kadınların yüzde 69’unun şehir merkezinde yaşadığı belirlendi."

Toplantının sonunda İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, bir gece önce İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir’in Yıldızları Dernek Uygulama Ödülü’nü Nar Projesi ile kazandıklarını hatırlatarak, erkek şiddetine karşı çalışmaları hız kesmeden sürdüreceklerini söyledi.