İGC tarafından yapılan açıklamada gazetecilere uygulanan baskıların son bulması vurgusu yapıldı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından yapılan yazı açıklama şöyle:

24 yıl önce bugün dövülerek öldürülen gazeteci Metin Göktepe’yi anıyoruz. Yine içimiz burkularak, yine özlemle, yine gazetecilerin görevlerini özgür bir ortamda, baskı görmeden yapacağı günlerin geleceği umuduyla…

Göktepe 8 Ocak 1996 tarihinde, Ümraniye E tipi cezaevinde öldürülen tutukluların cenazesini izlemek, haber yapmak için gittiği Alibeyköy’de, önce engellendi, sonra da görevi başındayken gözaltına alındı ve Eyüp’te bir spor salonunda dövülerek öldürüldü.

Bu ne ilkti ne de son… Gerçekleri en doğru şekilde halka ulaştırmayı amaç edinmiş gazeteciler, gerçekleri kendi çıkarları için çarpıtan, saklayan ve doğruların ortaya çıkmasından korkan kişiler tarafından yıllardır baskıya uğramış, açık hedef haline getirilmiştir.

Aradan geçen zamana rağmen değişen bir şeyin olmaması ülkemiz ve demokrasi adına utanç sebebidir. Ancak mesleğini her geçen gün daha kararlı bir şekilde, baskılara boyun eğmeden, gerçeğin peşinde koşarak, demokrasi ve basın özgürlüğü için yapan biz gazeteciler bu yolda yaşamlarını onurlu bir şekilde feda etmiş Metin Göktepe, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Hrant Dink, Muammer Aksoy gibi pek çok gazetecinin, aydının ışığında mücadele etmeye devam ediyoruz.

Kalbimizde acısı hâlâ taze olan basın şehidimiz Metin Göktepe’yi ölümünün 24. yılında, basın özgürlüğünün tam anlamıyla sağlandığı günlerin geleceği umuduyla saygı ve özlemle anıyoruz.

Metin Göktepe Kimdir?

10 Nisan 1968’de, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde dünyaya geldi. Bakırköy İbrahim Turhan Lisesi’nden 1986’da mezun oldu. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’ne girdi. 1992 yılının Mart ayında, Haberde ve Yorumda Gerçek dergisinde çalışmaya başladı. Yayın hayatı boyunca Haberde ve Yorumda Gerçek Dergisi’nde muhabir olarak çalışan Metin, 7 Haziran 1995’te kurulan Evrensel gazetesinde başından itibaren yer aldı. Metin Göktepe, 8 Ocak 1996’da, İstanbul’da gazetecilik yaparken, gözaltında dövülerek öldürüldü.