İGC'nin Dünya Basın Özgürlüğü dolayısıyla yayımlamış olduğu basın bildirisi şöyle;

Ülkemizde Basın Özgürlüğü ve Gazetecilerin Güvenliği endişe verici boyuttadır.

Neden farklı seslere tahammülü olmaz muktedirlerin? Neden doğruların, gerçeklerin dile getirilmesi rahatsız eder birilerini? Neden işinin gereklerini yerine getiren basın emekçileri üzerinde yasaklar, baskılar hiç bitmez? Sansür, yasaklama, cezalandırma kimin işine gelir daha çok?

Hep söylüyoruz, gazetecinin görevi ona söyleneni yapmak, yazmak, söylemek değil gerçekleri halkla buluşturmaktır. Gazetecinin görevi nabza göre şerbet verip her devirden nemalanmak değil her devirde başını eğmeden, kimseye minnet etmeden, çıkar için kalemini satmadan mesleğini yapan insan olmaktır.

Günümüzde yandaş ve muhalif basın ayrımı yapılması ve yasakların, yaptırımların, ödül ve cezaların bu ayrıma göre belirlenmesi hem mesleğimiz hem de ülkemiz adına utanç vericidir.

Gazeteciler ne sözde terör suçlusu ne de medya virüsüdür! Gazetecidir! Hem de onurlu, dik duran, doğruları, gerçekleri dile getirmekten, yazmaktan vazgeçmeyen gazeteci. Yazdıklarından, söylediklerinden ötürü onları hücrelere atmakla ne gerçekleri değiştirebilirsiniz ne de üstünü örtebilirsiniz. Ancak geriye kırıklarla dolu bir karne bırakırsınız.

Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 16 yıldır son sıralarda olmamıza muktedirlerin farklı sese tahammül edememelerinin neden olduğunu uzun süredir yaşadıklarımızla öğreniyoruz. Tehdit, baskı, ceza ve yıldırma hareketleri ‘Demokles’in Kılıcı’ gibi gazeteciler üzerinde sallanmaya devam ediyor. ‘Sus!’ diyorlar, ‘eleştirme, bizim istediklerimiz dışında yazma, konuşma!

Oysa basın özgür değilse toplum da tutsaktır. Basın Özgürlüğü Demokrasinin koruyucusudur.

Bugün 3 Mayıs…  Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Gönül isterdi ki özgürce bayram gibi kutlayalım bugünü. Gönül isterdi ki bu günlerde, halkın sağlığı, halkın doğru bilgilenmesi için gazeteciler cezalandırma korkusu olmadan özgürce görevlerini yapsınlar. Gönül isterdi ki özellikle yerel basın dört bir yandan kuşatılmamış, soluk alamaz hale gelmemiş olsun; tüm gücüyle halkın sesi olsun.

Bugün kutlayamasak da basın emekçilerinin ne korkutulduğu ne de kollandığı, görevini özgürce yapabildiği, günümüzü bayram gibi kutlayacağımız yarınlara olan inancımızla birlikte onurlu meslektaşlarımızın her daim yanında olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu